Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Lit-Häggenås

Annons

Tisdag den 17:e juni hade Marianne Hellström ordnat en dagsresa med buss för Lit-Häggenås PRO-medlemmar. Närmare 40 personer hade anmält sig för deltagande. Resan började i Lit för att sedan fortsätta till Häggenås, där några medlemmar mötte upp. Färden gick till Östersund, där ytterligare några personer hämtades upp. Busschauffören Folke Ingemarsson styrde sedan bussen mot Bispgården och på ett fik blev vi serverade gott kaffe och goda smörgåsar.

Efter denna uppskattade paus gick resan vidare till Indal och Gudmundstjärn, som är ett skogshemman med anor sedan 1778. Där möttes vi av Lennart Bjärmkvist, som berättade en del av historiken kring hemmanet. Här levde och verkade människor i fem generationer och man förvånas av att de kunde driva och utveckla hemmanet under många gånger svåra förhållanden. Mycket intressant fanns att se, inte minst alla de bruksföremål som använts och även tillverkats på gården. Gudmundstjärns hemman var befolkat till 1943 och det mesta av dåtidens byggnader och utrustning är bevarat.

Färden fortsatte till Vättaberget, där vi intog en god måltid och här kunde vi också njuta av den fina utsikten mot Indalsälven. På återresan blev det först ett stopp i Utanede och Thailändska paviljongen, som är ett vackert och exotiskt inslag i den Jämtländska naturen. Sista stoppet var vid Döda fallet, där vi återigen serverades gott kaffe med bröd.

Nils-Ivar Eriksson och Edith Sjöström underhöll under resan med sång och roliga historier och trots att inte vädret var det bästa hade vi en fin och intressant dag.

Tack till busschauffören Folke Ingemarsson som tog oss säkert fram på de ibland slingrande vägarna och naturligtvis ett stort tack till Marianne Hellström som ordnat denna trevliga resa.

Text och bild: Roland Norrman