Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Lit-Häggenås

Månadsmötet 28 april genomfördes i samarbete med SPF Litsbygden. Ett 80-tal medlemmar från de båda föreningarna samlades i kyrksalen för att lyssna på några allvarsord.

Inbjudna för att berätta om prostatacancer och bröstcancer var föreningen Jämtgubben och Emmaföreningen.

Jan Holmgren hälsade alla välkomna och presenterade föredragshållarna: Lennart Lindow, Gunnar Ersbo och Sven-Bertil Bengtsson från föreningen Jämtgubben, Astrid Ward från Emmaföreningen och Agnetha Jervhed från Östersunds sjukhus, urologen.

De båda patientföreningarna bedriver ett aktivt arbete och samarbetar för att sprida kunskap om de båda så vanliga cancersjukdomar, och för att underlätta för dem som drabbas.

Föreningarna är öppna för alla och arbetar ideellt, i samarbete med sjukvården. Medlemsavgiften i Jämtgubben är 100 kronor per år, och i Emmaföreningen 160 kronor per år.

Tidig diagnos ger bättre behandlingsresultat, så därför ska ingen kunna nekas ett PSA-prov eller mammografi. Viktigt vad gäller tidig upptäckt av bröstcancer är också regelbunden självundersökning.

Varje år drabbas cirka 100 kvinnor (och några män) av bröstcancer och cirka 200 män drabbas av prostatacancer.

Det är viktigt att man, när man får besked om en cancerdiagnos, har med sig en nära anhörig.

Agnetha Jervhed berättade om rutinerna hos urologen vad gäller de som drabbas av prostatacancer, och om de olika behandlingsformerna.

Hon betonade också att vi i Sverige har en hög överlevnad vad gäller dem som får diagnosen prostatacancer och bröstcancer.

Kjell Edin framförde ett varmt tack till representanterna från de båda föreningarna och till Agnetha Jervhed, och överlämnade i stället för blommor en hink med bidrag i form av kontanter från de närvarande mötesdeltagarna.

Sedan blev det kaffe med stut och kaka, och det gavs tillfälle att prata med föredragshållarna lite mer personligt.

Stig Wahlberg