Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Leva livet, vandringsgruppen

Så var det dags igen, för den numera varannan onsdag återkommande vandringen i trevligt sällskap. Som vanligt har bland annat Bo Lindbergh provgått sträckan tidigare. Han prickar av, och leder oss i behagligt och vänligt tempo. Idag var vi sexton gå-sugna och sällskapsbenägna PRO:are, som möttes på Arcturas parkering.

Vi satte fart söderut, och vek av först när vi kommit nära Körfältets centrum. När vi kommit till Östra kyrkogården intill Hoppets kapell, gjorde vi paus. Vår sammankallande, Ann-Cristin var, tack vare erfarenhet från tidigare jobb, kunnig i att informera om kyrkogården.

Vem kunde tro, att en kyrkogård kan kännas intressant? Olika företeelser har olika förutsättningar. Förutom de traditionella kistgravarna med separata gravstenar, finns det såväl askgravlund som minneslund. Om man har valt askgravlund, finns en större tavla, där namnskyltar blir uppsatta. Minneslunden har helt anonyma viloplatser, utan såväl sten som namn. I båda fallen har de anhöriga inget skötselansvar.

En oväntad företeelse var den muslimska gravplatsen. Där fanns diagonalt liggande, stensatta viloplatser. Enligt vår guide önskas att de begravda blir vända, så att de kan skåda mot Mecca. Den ene av våra två vandrande Kent, har arbetat i Bangladesh under ett par år. Han hade en fundersam synpunkt om, åt vilket håll Mecca i Saudiarabien ligger, sett från Östra kyrkogården…

Vårt viktigaste stopp blev, som alltid, fikapausen. Vi nådde ett väldigt fint och stämningsfullt parkområde med gamla stugor och kanoner, allt inramat av en gärdsgård. På skylten läste vi bland annat om A4:s Talldunge. Tidigare var detta ett övningsområde, som efter garnisonens nedläggning har kommit i kommunens ägo. Byggnaderna ägs av Kamratföreningen Norrlandsartillerister.

I mitten av 1940-talet flyttades Fäbodstugan hit. Kommendanthuset återuppfördes på 1950-talet. Det var förmodligen byggt redan i mitten av 1700-talet för dåvarande Cronstadt skans på Frösön, i närheten av nuvarande startbanan på flygplatsen. Ett ryttarhärbre med ursprung från Kaxås kom på plats 1965. Som förråd och vedbod tillkom år 2000 ytterligare en byggnad, som timrats upp vid Torsta-utbildning, och som fått namnet Grannas, efter A4:s traditionella snapsvisa.

Efter den välförtjänta matsäckspausen vände vi kosan åter mot utgångspunkten, där vi konstaterade att vi gått ungefär sex kilometer. Vi ser fram emot nästa vandring, som möjligen sker med Andersön som tema.

Carin Brobacke

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel