Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Leva Livet, vandringsgruppen

Jaha, ja, då var det dags igen! Kunde det bli bättre? Vilken vårdag!

Vår vandringsgrupp, PRO Leva Livet, samlades på Frösön den här gången, och med hela nitton deltagare. Inte att undra på! Fullkomligt klart solsken och bara en försiktig och svag rörelse bland björkgrenarna! En stor del av oss har åldern inne för minst en första vaccindos, så vi kände oss inte alltför ängsliga att komma tillsammans.

Vår dagsrutt omfattade Vallas sevärdheter. Kanske inte så värst talrika, men väldans värda att titta på, om än på avstånd! De snövita Oviksfjällen i sol, Vallsundets is i ganska krackelerat skick och himlen i det klaraste blått!

Mötesplats Vallhallaplanen och vändpunkt Härke vid Vallsundet. Den vördnadsvärda karavanen ringlade sig västerut i friskt tempo via Vallavägar och gångbanor, förbi Mickelsgård. På en av skyltarna rakt ovanför det gamla färjeläget, kunde vi bland annat läsa följande: Redan på 1600-talet skulle det finnas en färjkarl på plats, om någon ville fara till andra sidan. De flatbottnade färjorna roddes eller seglades, för människor med hästar, vagnar och kor över sundet. Vid en olycka år 1905 drunknade tre personer, varefter en första linfärja sattes in. Färjetrafiken upphörde 1998, då Vallsundsbron invigdes.

Skylten berättar också om det fånghus, byggt 1721, som stod vid färjeläget. Det utökades 1750, varefter fängelset år 1800 flyttades till Östersund. Det gamla fånghuset såldes till en gård i Vagled.

Vandringsgruppen fortsatte färden vidare västerut, tills vi nådde Härke, där framförallt två byggnader minner om gamla tider. Byggnaden man först möter kallades i min barndom, dvs på 1950-talet, för Pensionärshemmet, där det fanns lägenheter för äldre. Den större, västra byggnadens benämning, var då Ålderdomshemmet.

I nutid benämns denna byggnad Härke Konstcentrum, dvs en total omstrukturering av tidigare verksamhet. År 1992 fick konstnärerna ta hand om huset, och Östersunds kommun bekostade ombyggnation. Idag finns 14 ateljéer, utställningslokal – kurslokal, en 300 kvm stor grafikverkstad i källaren samt en raku-bränningsugn ute. Kurser med konstnärlig verksamhet pågår kontinuerligt, liksom samverkan med Ahlbergshallen i Östersund.

Den värdefulla fikapausen tog vi vid småbåtshamnen nedom Härkes villaområde. Gångvägarna ledde oss sedan till utgångspunkten med konstaterandet, att det blir onsdagar vi kallas till, för kommande vandringar.

Carin Brobacke

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel