Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Leva livet

Skribenten har bott i Jämtland sedan 1973 men aldrig besökt Forsaleden. Någon gång ska vara den första och så blev det häromdagen när vi, tre pigga pensionärer från PRO Leva livet, trotsade snövädret och färdades de dryga sex milen från Östersund till Herrevadsströmmen för att vandra några kilometer längs Forsaleden.

Rötter, stenar och snö längs stigen gjorde stegen korta och tempot lågt, men mindre än en timme efter start på vandringen nådde vi en rast- och badplats som bjöd på porlande och forsande vatten. Ingen av oss valde dock att byta om till badkläder.

Vi konstaterade att vi befann oss på en liten del av pilgrimsleden, vars små skyltar signalerade det. Nå, vattenlandskapet var ju det som lockade, så på trygga stålbroar tog vi oss vidare över den forsande ån tills vi nådde en liten flytande stuga kallad ”Flotten”, vars historia presenterades på ett anslag inne i stugan, där vi också på grund av rådande väder passade på att inta vår matsäck. Stugans enda rum kändes mycket välkomnande, vilket vi noterade i gästboken som låg på det lilla bordet.

Det här blev också vandringens vändpunkt och en höjdpunkt. För från en av broarna fick vi se en liten fågel på en sten i vattnet. Den dök flera gånger under den tid vi stod och iakttog dess förehavanden. Det vita bröstet fick oss att förstå att vi här hade nöjet att få betrakta en strömstare på några meters håll. Det här är ju en stannfågel som alltså kan glädja oss alla årstider. Nu fick vi en vintrig stund i närheten av denna pigga fågel.

Att istiden har lämnat spår i landskapet kunde vi märka bland annat genom kolossala stenblock, så kallade jättekast, som fick oss att känna oss små, där vi vandrade längs stigen, som på flera ställen var spångad. I en sluttning med spänger halkade skribenten (trots en stav i handen) och drattade på ändan med en del ömmande kroppsdelar som följd. Kanske såg vi med denna utflykt slutet på ett år med dussintalet vandringar med vår grupp i och kring Östersund.

Börje Hall

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel