Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Leva Livet

PRO Leva Livet firar i år sitt 10:e år som pensionärsförening. En ung förening i detta sammanhang med tanke på övriga pensionärsföreningar i länet som närmar sig eller har passerat ”pensionärsåldern”.

Jubileet ägde rum i Gamla Teatern där 140 medlemmar och övriga slutit upp för att fira tioåringen.

Upprinnelsen till en ny PRO-förening var att sju pensionärer träffades 2009 för att diskutera bildandet av en ny PRO-förening, som i huvudsak skulle ägna sig åt kultur- och samhällsfrågor. Mottot var att varje möte skulle vara berikande och så skulle även deltagarna ha roligt när de träffades. Föreningen skulle även påverka i frågor av betydelse för oss äldre.

Föreningen startade med 7 och sedermera 70 personer 2009 och idag, tio år senare, kan vi räkna in 367 medlemmar i föreningen. Konstateras att ett fantastiskt medlemstillskott skett under de första tio åren.

Föreningens ordförande har sedan starten 2009 varit Marianne Stålberg som med stor ackuratess leder föreningen och dess styrelse. Flera av de som är förtroendevalda i föreningen idag har även de varit med sedan dess start.

10-årsfirandet inleddes med att ordförande Marianne Stålberg hälsade alla välkomna och gjorde en kort resumé över föreningens tio första verksamhetsår. Därefter gratulerade PRO-distriktet, genom sin vice ordförande Gertrud Nygren, tioåringen. Flera av Östersunds kommuns PRO-föreningar och SPF Östersund deltog och gav sina hälsningar och gratulationer till jubilaren.

Margareta Winberg hade bjudits in för att ge en information om det uppdrag hon fått av regeringen, att som ensamutredare föreslå en ny lagstiftning för socialtjänsten. Den socialtjänstlag som finns idag har brister som måste redas ut.

Bland annat behöver det förebyggande arbetet få ett bättre genomslag, trösklarna in i socialtjänster behöver sänkas, likvärdighet, jämlikhet och jämställdhet samt förstärkt brukarmedverkan är områden som särskilt kommer att beaktas i utredningen.

Barnens rätt ska stärkas i en ny lagstiftning samt ses även möjligheterna över om en särskild äldrelag behöver inrättas. Socialtjänstlagen är ett viktigt instrument även för äldrefrågorna, så när ett förslag till ny socialtjänstlag kommer ut på remiss är det alldeles givet att pensionärsföreningarna är viktiga remissinstanser.

Veteranorkestern under ledning av Ulla-Britt Johansson gästade jubileet med ett mycket stämningsfyllt och varierande program. Besökarna fick höra musik som ”As time goes by” och Sjostakovitjs ”Vals nr 2”. Allt till stor belåtenhet från publiken, som även den fick delta i den avslutande melodin med sångsolist Maud Sparrman, ”We´ll meet again”. Härliga 45 minuter med 30 musiker och sångsolist ingående i Veteranorkestern.

Som avslutning på ett fint 10-årskalas serverades kaffe och tårta och till alla gästerna överlämnades en jubileumsskrift som visade på PRO Leva Livets första 10 år.

Harriet Jorderud

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel