Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Leva livet

PRO Leva livet har i maj och augusti arrangerat två resor. I slutet av maj gjordes en tvådagars bussresa till Ragundadalen och Höga Kusten. 52 resenärer fick en fantastisk upplevelse med många intressanta besök.

Resans första besök gjordes i Lillsjöhögens stavkyrka. Därefter besöktes Krångede kraftverksmuseum innan ”Ragundas röst” kunde höras vid Döda Fallet. En fin konstsamling sågs i Bollstabruks Folkets hus. Övernattning skedde i hotellet vid Högakustenbron efter middag och sightseeing i Mannaminne.

Under dag två gjordes en båtresa med MS Ådalen III, där även lunch intogs. Därefter besöktes Lunde där händelserna från Ådalen 1931 gav ett starkt minne. Flera besöksmål gjordes på hemresan som avslutades vid Thaipaviljongen i Utanede och med en avslutande middag i Hammarstrand.

Resan leddes av Åke Bengtsson och Göran Winberg, som under färden berättade spännande historier om besöksmålen och inte minst var försångare till Hammarforsens brus, som sjöngs unisont vid passerandet av Hammarforsen vid Hammarstrand.

I månadsskiftet augusti-september kunde 50-talet resenärer, under ledning av Ulla Modén och Centrala buss, göra en nio dagar lång resa till Pärnu. Målet för resan var en härlig spaupplevelse i Pärnu med många behandlingar. Inte bara kroppen fick sin behandling utan även själen, då det även gavs utrymme för stadsbesök och guidning om Pärnu stad. Dessutom gjordes ett besök hos en keramiker som visade sina alster, många i form av skulpturer.

Intresset för resor är stort bland medlemmar och övriga pensionärer och redan nu påbörjas planeringen av 2020 års reseverksamhet.

PRO Leva Livet arrangerade också under augusti månad två aktiviteter. Ett trivselmöte hölls i mitten av augusti på Stocke Titt. Hela 91 personer besökte mötet som inleddes av Karin Eriksdotter-Johansson som gav oss väldigt bra information om Frösö Hembygdsförenings verksamhet och området kring Stocke Titt. Därefter bjöd Bo Oscarsson på en mycket intressant berättelse om länets nationalskald Aksel Lindström, om hans liv och författarskap. Vi var många som fick nya kunskaper om Aksel Lindström.

Efter en väl tilltagen fikapaus, med gott fika och social samvaro på Stocke Titts café, kunde deltagarna få ta del av föreningens studieverksamhet inför hösten och vintern. En mycket rik och omfattande studieverksamhet presenterades av studieorganisatör Anne-Marie Salomonsson och ledare för de olika studiecirklarna. Ett 30-tal studiecirklar presenterades inom varierande områden, bland annat pratacirklar, filosofi, qigong, stavgång, teater, boule, bokcirkel, fjällvandring, syjunta med kaffesurr, läs och res om Afrika och drömgrupp.

Det blev en mycket fin dag på Frösön med många besökare.

I slutet av augusti gjorde 58 deltagare ett besök på Mittuniversitetet och campusområdet. En alldeles utmärkt och informativ inledning presenterades av studentambassadörerna Robin och Sandra som varmt pratade om universitetet och Östersund som universitetsstad. Ett gott omnämnande fick staden för dess bostadsgaranti för studenter. Mittuniversitetet i Östersund är en stor arbetsplats med cirka 400 anställda och närmare 6 000 studenter. I universitetets närhet har också ett stort antal företag etablerats vilket gör området mycket attraktivt.

Prorektor Håkan Wiklund deltog och informerade om Mittuniversitetets utveckling i Östersund. Mittuniversitetet är ett väl utvecklat universitet med en unik miljö mitt i stan och även Håkan Wiklund vitsordade stadens bostadsgaranti. Universitetet har en stark regional förankring, ett brett utbildningsutbud och är ledande i landet med flexibla utbildningar. Universitetet har även starka profilerade forskningsmiljöer. Sammanfattat är Mittuniversitetet ett väl fungerande universitet. Ett globalt universitet med regionalt engagemang vilket understryks av besökarna.

Dagen avslutades med en rundvandring inom området med studentambassadörerna Robin och Sandra som ciceroner. Som avslutning kunde för dem som så önskade lunch intas i restaurang Cultum.

Harriet Jorderud

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel