Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Leva livet

PRO Leva livets augustimöte blev en pampig inledning på höstens arbete. Veteranorkesterns 38-hövdade orkester under ledning av Walter Granlund, spelade under en timme kända och uppskattade musikstycken. Den stora publiken kunde drömma sig tillbaka till sista dansen, när orkestern avslutade med Moonlight serenade. Åke Jonsson presenterade och bidrog också med sång och fiolspel och som extra krydda medverkade även Folke Lindqvist med sitt dragspel.

Under mötets andra del ställdes länets riksdagsledamöter mot väggen inför valet. Per Åsling, C, Gunnar Sandberg, S och Saila Quicklund, M, utfrågades av Viktoria Winberg om vad de kände sig mest nöjda med under den gångna perioden och vad de hade för planer för framtiden.

Per Åsling kände sig mest nöjd med att de fått till stånd ett landsbygdsprogram som fått konsekvenser för Jämtland med utbyggt bredband och kommersiell service.

Gunnar Sandberg sade att han känner sig nöjd med jobben och folkhälsan kopplat till bra välfärd för alla. Jobb och utbildning är viktiga redskap för bra hälsa.

Saila Quicklund kände sig mest nöjd med att ha satt Jämtland på kartan i riksdagen. Hon slåss för Jämtland och har också varit med och gjort en Norrlandsrapport.

Inför framtiden är det viktigast med jobben. Finns jobb flyttar folk hit. För det behövs en bra infrastruktur och där kan man göra mycket tillsammans över parti- och blockgränserna, trots olika ingångar. Hon efterlyser en ledartröja för länet. En stark kraft som för fram länet koordinerat.

Publiken tog upp frågor som de ville att politikerna skulle besvara. Bland annat kom en fråga om hur man ska kunna lita på de löften politikerna ger. Per Åsling sade att han går till val med ett kontrakt på speciella frågor som de ska jobba med. Saila Quicklund sade att det är svårt att leva upp till löftena, eftersom man vet hur snabbt omvärlden kan ändras, men man kan säga att man ska jobba hårt för en fråga. Gunnar Sandberg sade att det är ett löfte att få ner arbetslösheten, bättre vägar och järnvägar och att pensionärsskatten ska bort.

Pensionärsskatten och politikernas arvoden togs upp i flera frågor. Ordet solidaritet kom upp bland annat med en vinkling mot att politikernas löner är stora och att många kvinnor i länet ligger under fattigdomsgränsen. Klart vi jobbar för solidaritet, sade Saila Quicklund. Alla har ett värde i samhället. Gunnar Sandberg sade att man ska täppa till skillnaderna . Att det är en kvinnofälla med deltider och därmed lägre pensioner. Ett varmare Sverige tar hand om varandra. Per Åsling sade att han själv röstat för att sänka lönerna för politikerna, inklusive sin egen lön, men det hade inte gett något resultat.

I det sammanhanget diskuterades jobbskatteavdraget livligt, vilka som står bakom det och vad det finns för intresse av att eventuellt ta bort det efter valet.

Ordförande Marianne Stålberg tackade de medverkande och den stora publiken och puffade för nästa möte i Leva livet som är den 24 september och är en hälsodag med både föreläsningar, information och praktiska övningar.

Gertrud Hedberg