Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Leva livet

Har politikerna tagit hänsyn till äldres egna önskemål om hur de vill ha sitt framtida boende, eller utgår de enbart från sina egna perspektiv och antaganden, när de planerar bostadsbyggande i allmänhet och särskilt boenden för äldre?

– Det är klokt att kommunicera med pensionärsorganisationerna i planeringsarbetet. De har en hel del kunskaper som är viktiga att ta vara på, sade Leif Persson ordförande i PRO-distriktet på PRO Leva livets konferens om äldres boende.

På det öppna mötet deltog pensionärsorganisationer, kommunpolitiker från olika partier och representanter för Hyresgästföreningen. Lokalen var fylld till sista plats och intresset för att ställa politikerna till svars var mycket stort.

Gertrud Nygren, PRO Leva livet inledde med att ge en bakgrund till hur det ser ut i dag. Majoriteten av PRO-distriktets medlemmar bor kvar i sina hem. Det går bra, så länge man orkar och klarar av det, men när krämporna kommer kan det bli aktuellt att hitta ett annat boende, anpassat efter de egna behoven och förutsättningarna.

Seniorboende eller trygghetsboende kan vara alternativ, men det finns långt ifrån tillräckligt och dessutom blir avgifter och hyror orimligt höga för de flesta pensionärer. Varannan kvinna som idag går i pension hamnar under EU:s definition av fattigdomsgräns på 10 800 kronor. Jämtland och Gotland är sämst i landet när det gäller löneläget för kvinnor.

Tillgången på boende för äldre varierar i de olika kommunerna i länet och frågan om det finns en bostadsförsörjningsplan i Östersunds kommun, kom upp. Mona Modin Tjulin s, svarade att nu har översiktsplanen blivit klar och den behövdes för att göra en bostadsförsörjningsplan.

Karin Österberg, miljöpartiet konstaterade att äldre i dag vill ha annat boende än vad man förut trott och att det är dags att göra en ordentlig kartläggning av hur folk vill bo.

Ett problem som ofta tas upp är att de boende inte får stimulans och känner sig isolerade.

– Varför inte bygga för äldre på Storsjö Strand, där de kan ha fin utsikt och träffa människor, istället för att bli placerade långt ut i ytterområdena, där det inte finns service och de inte kan ta sig någon stans, sa en dam i publiken.

Lennart Ledin, Folkpartiet liberalerna sa att de drivit flera frågor, bland annat parboende och att kunna skapa ett trygghetsboende utan att behöva biståndsbedömning.

Sven Ringvall, moderaterna och representant för Östersundshem informerade om att deras policy är särskild omsorg om äldre och att de gjort ett antal definitioner på vilka behov som behöver tillgodoses för att det ska uppfyllas. Tillgång till hiss är ett sådant behov. Östersundshem har inventerat sitt bestånd och där det varit möjligt att sätta in hiss, har de gjort det. Men problemet är att många äldre hus är konstruerade så att det inte går att bygga in hiss utan att behöva ta utav lägenhetsutrymmet.

Mona Modin Tjulin informerade om att samtliga partier varit överens om att det ska byggas 150 bostäder per år i kommunen. I översiktsplanen har de bland annat pekat ut ett nytt område i Knytta, som är både stadsnära och lantligt.

Ordförande Marianne Stålberg avslutade mötet och tackade alla medverkande, både politiker och den aktiva publiken. Deras erfarenheter och viktiga synpunkter, bör politikerna ta vara på, sade hon.

Gertrud Hedberg