Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Leva livet

Vid vårens sista möte gjorde PRO Leva livet en utflykt till Torsta och Rösta i Ås. Den vackra Åsbygden tog emot den stora skaran deltagare med det mest förföriska försommarväder. Trine Amundsen, vd för Torsta AB, stod på trappan och önskade alla välkomna till lunchbuffén, som till stor del bestod av produkter som framställs på gården eller i närområdet.

Margareta Winberg, ordförande för Torsta AB som det numera heter, gav information om verksamheten och lade fram funderingar och planer på hur man ska kunna utveckla kunskapscentret.

– Vi frågar oss vad folk behöver för utbildning för att kunna bo kvar på sina gårdar, sa Margareta Winberg. Utifrån den frågan försöker man skapa lämpliga och lockande utbildningar.

När det gäller den gymnasiala lantbruksutbildningen är det tyvärr få sökande. Där finns det också konkurrerande utbildningar i länet. En utbildning som däremot lockat väldigt många är en kurs i mathantverk som man driver i samarbete med Eldrimner. Intresset för mathantverk är stort över huvud taget just nu, vilket syns i antalet ansökningar.

– Vi har många projekt som inriktar sig mot företagande. Vi vill gärna bli ett nav för de gröna näringarna, sa Margareta Winberg.

Hon berättade att man bland annat bedriver gymnasiesärskola och gymnasievuxenutbildning. På uppdrag av Arbetsförmedlingen har man skogsmaskinutbildning. Flera intressanta projekt genomförs med hjälp av EU-medel.

Grön integration handlar om att se hur många av Sveriges utlandsfödda befolkning som är intresserade av att jobba med de gröna näringarna i länet. Många har egen erfarenhet av jordbruk och är mycket intresserade att pröva på och att bidra. Nya människor med nya idéer kan lyfta landsbygden och visa på nya möjligheter.

Torstas tackor är ett projekt där folk kan hyra ett får som bor kvar på Torsta, men där ägaren kan följa hur fåret mår och lever. Sedan får man kött, skinn och ull från sitt får och vet precis varifrån produkterna kommer. Det har varit populärt och de flesta fortsätter att hyra får även ett år till.

Pannkakan är ett annat projekt där man bjuder in mellanstadieklasser, som får vara med under en dag och lära sig var maten kommer ifrån. Som avslutning får de äta pannkaka, där de har full koll på varifrån de olika ingredienserna kommer.

Deltagarna från Leva livet kom med en del förslag på utbildningar och projekt med anledning av Margaretas funderingar på vad man ska erbjuda. Biodling, föreslog någon, biogas med hjälp av gödsel har man redan uppe till diskussion. Som avslutning ställde Margareta Winberg en fråga som ofta kommer upp:

– Vill vi äta svensk mat och i så fall är vi beredda att betala mer för den?

De flesta vill äta svensk mat, men för många kan priset vara ett hinder. Men en princip som många kan ansluta sig till är att anpassa ätandet efter säsong. Ta vara på de råvaror som kan vara både billigare och näringsrikare om de följer säsongen.

Innan dagen avslutades förflyttade sig deltagarna till Rösta för att besöka växthuset och handla i gårdsbutiken. Ordförande Marianne Stålberg tackade de medverkande och deltagarna och önskade alla en skön sommar.

Gertrud Hedberg