Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Leva livet

I en fullsatt buss och i strålande vårväder reste PRO Leva livet runt i Östersund guidade av Mona Modin Tjulin, ordförande i Miljö- och samhällsnämnden. Hon berättade om byggplaner både vad gällde nybyggnationer och förtätningar och hon visade stolt upp byggnader, bostadsområden och industriområden som vuxit upp under senare år. Inte minst Fagerskrapan fick ett extra positivt omnämnande, där den sträcker sig högt över den näraliggande bebyggelsen.

I Torvallaområdet passerades bland annat de äldreboenden som finns och som ligger vackert belägna med naturen nära inpå. Plusboenden finns på Falkfångarvägen, men som de flesta nybyggnationer har de väldigt höga hyror. I Torvalla planeras också att byggas en begravningsplats. Industriområdet på andra sidan vägen, visade stora byggnader som redan var i bruk och tomtmark där det fanns utrymme för nya etableringar.

Trafikmiljön är viktig i allt planeringsarbete och Mona Modin Tjulin berättade att Östersunds kommun ligger i topp internationellt vad gäller bra trafikmiljö. Cykel- och gångvägar är väl utbyggda, stadsbussarna kör på miljövänligt bränsle och trafiken inne i stadskärnan har minskat.

En rolig detalj, som bidragit till att nybyggda områden fått en bättre planlösning, är att man tagit med barn och ungdomar i planeringsarbetet. De har fått lämna synpunkter och ge förslag till utformning av områden. På det viset har det kommit fram bra saker som tjänstemännen inte skulle ha tänkt på.

Från Torvalla gick färden vidare till Odensala och Lillängeområdet och där förklarade hon att Mosippans förskola inte ska behöva flyttas vid nybyggnationer. Man jobbar istället med avlastningstrafiklösningar för att lösa trafiksituationen. Dessutom kommer det att bli kvar en skogsremsa som skyddar mot trafikbuller.

Nere vid Storsjöstrand berättade Mona Modin Tjulin om det aktuella läget för byggplaner, där det redan finns en färdig detaljplan för ett område. Hon berättade att de gamla byggnaderna ska stå kvar för att ge karaktär till åt området. Vid Frösöbrons bortre ända finns numera Surfbukten, där hon rekommenderade ett besök. Där kan man sommartid ta del av speciell verksamhet som man annars kanske inte tänker på i Vinterstaden Östersund.

I Frösö park där F 4 tidigare låg, händer många spännande saker. Bland annat vill Norrlandspojkarna som driver parken, anlägga ett stort hotell där. En kongresslokal finns redan etablerad.

Ett trivsamt avbrott i rundresan var kafferasten på Kungsgården. Med ett fantastiskt läge vid Storsjön och utsikt över öar och fjäll, ligger denna gamla pärla, där det både går att fika och äta mat.

Rundresan avslutades med en tur via Stadsdel norr och Lugnviks industriområde. På vägen mot Lugnvik och gränsen till Krokoms kommun planeras också bostadsområden och där har det redan byggts en hel del.

Östersund har en mycket stark prisutveckling, sade Mona Modin Tjulin. Det finns en stark tro på Östersund, vilket påverkar utvecklingen positivt.

Gertrud Hedberg