Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Krokom

Den 22 juli startade vi vår "hemliga resa" med en fullastad buss och med Martin Henriksson från Krokom taxi vid ratten. Sista upphämtningsplats var i Ås och sedan bar det av på krokiga vägar som nog var tämligen okända för de flesta av oss.

Många mörka moln och då och då lite regn på bussfönstret och vad skulle vi få vara med om i dessa trakter? Jo, Cowboykåken i Mårdsjön! Detta fantastiska bygge som många av oss kunnat följa på tv men nu fick beskåda i verkligheten.

Dick Bewarp är storstadspojken, musikern och reklammannen som förverkligat sin dröm och byggt sitt drömhus här i Mårdsjön. Läget är naturskönt i en sluttning ner mot sjön. Han och hans hund tog emot oss utanför den härliga verandan och sedan berättade han hela historien om hur han, allt från grunden med de obarkade timmerstockarna och mestadels handkraft, byggt klar sin drömkåk. Mäkta imponerande!

Regnet höll sig på avstånd och vi fortsatte färden någon mil och kom till Färjestans gårdscafé hitom Stugun. Lite osäkert med vädret så där var dukat för oss i en mysig lada med en värmande brasa och efterlängtat kaffe med en rejäl macka. Mycket blommor att beundra och en imponerande köksträdgård - det märks att inte fjällvindarna når hit ner.

Vi fortsatte färden förbi Stugun och kom till Strånäset där vi besökte den ena av de två byggnadsminnesmärkta gårdarna, den med dom sex glasverandorna och tretton kakelugnarna. Gården är från första hälften av 1800-talet och dom praktfullt inredda rummen kan förklaras av att ägarna gjorde sig god förtjänst på skogsbruket kring förra sekelskiftet. Gården är numera obebodd men är öppen för utställningar och tillfälliga besök. Nuvarande ägare berättade om gårdens historia och vi kunde bara beundra dom tjusiga tapeterna och dom vackra möblerna.

Vi åkte vidare till Hammarstrand för en efterlängtad lunch på hotellet där och sedan bar det snabbt vidare för att hinna till nästa resmål som var Lillsjöhögen. Vi åkte vägen på södra sidan av Inlandsälven för att så småningom komma till stavkyrkan i Lillsjöhögen. Den är en av Sveriges sju stavkyrkor och invigdes 2011.

Göran Nilsson, Göte Falkman och Christer Wall tog emot oss ute på den soliga kyrkbacken. Göran och Göte är männen bakom idén att bygga en stavkyrka och oräkneliga är timmarna dom lagt ner här. Deras jobb och byns resurser i form av maskiner och arbetskraft samt ett antal sponsorer har resulterat i denna fina lilla kyrka. Den blev i det närmaste fullsatt när vi alla tagit plats för att lyssna till Christer Wall. Han var en härlig berättare och gav oss inblick i både asatron och kristendomens historia, om hur kyrkbygget framskridit bit för bit och om symbolerna i kyrkan och deras betydelser. Christer, som är smed till yrket, har bland annat tillverkat de vackra smidesarbetena på kyrkporten.

Djupt imponerade lämnade vi kyrkan för att stärka oss med bussfika i form av kaffe och "hembakt" innan vi startade hemfärden. En lång dag då vi bland annat besökt tre fantastiska byggnader av vitt skilda slag.

Mona-Lisa Danielsson framförde deltagarnas tack för en innehållsrik dag och till Barbro och Gunnel från styrelsen som tillsammans snickrat ihop denna resa.

Lördagen den 17 augusti var vi ett 80-tal personer som samlades vid Å-parken i Ytterån för att njuta av årets surströmming. Hur man vill äta sin strömming varierar - filead eller rensa själv, kanske med rom, på tallrik eller på bröd - hårt eller mjukt. Variationerna är många men alla är eniga om att det är jättegott.

Efter dragning av de alltid populära lotterierna spelade Christers orkester upp till dans och då tillkom ytterligare ett antal danssugna gäster. I pausen serverades kaffe och läckra chokladmuffins.

Gunnel Vejdeland

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel