Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Krokom

Vårterminens cirklar och aktiviteter är nu sedan länge avslutade. I april hade vi som vanligt vår vårfest på Rödöns bygdegård där vi serverades en härlig vårmiddag och sedan dansade till Roberts orkester.

Medlemsmötet i maj var i Näldens bygdegård. Åtta nya medlemmar hade tillkommit senaste månaderna vilket är glädjande. Gunnel Vejdeland rapporterade från senaste KPR-mötet, bland annat om ändrade regler för sjuk- och färdtjänstresorna. Britt Jonasson berättade om planerade resor under sommaren: Luleåresan, Garvsyra vid Döda fallet och "Hemliga resan".

Staffan Löwenberg var vår underhållare i dag. Som före detta dansbandsmusiker har han en stor och bred repertoar så vi fick njuta av många gamla härliga örhängen. Fikapaus med härlig äggmacka och läcker godbit, lotteridragning och som avslutning en stunds bingo.

Under vintern har vi samlats i läsecirklar och tagit del av allt vackert och intressant som finns i Norrbotten. Därav vår resa till Luleå under fyra dagar, 30 juni-3 juli.

Första dagens lunch fick vi i den stora lappkåtan vid hotellet i Lycksele. Färden gick vidare och vi stannade till vid den mäktiga Storforsen. Via Boden, där vi kunde beskåda alla ståtliga militärbyggnader, kom vi till vårt hotell i Luleå där vi sov i tre nätter.

Dag två började med ett besök på Teknikens hus. Där kunde vi på egen hand och på enkelt sätt testa och upptäcka hur såväl vardagsteknik som mer avancerad teknik fungerar. Vi kunde exempelvis försöka att starta ett flygplan, köra ett malmtåg, tillverka papper – bara för att nämna en del av allt roligt och intressant som stod till buds.

Sedan gick färden ut till världsarvet Gammelstads kyrkstad. Vi serverades lunch i den vackra Kungsgården innan det blev dags för guldad tur i den gamla kyrkan och genom Kyrkstaden.

Dag tre besökte vi Kulturens hus – en imponerande anläggning mitt i centrala Luleå. Den rymde stora ändamålsenliga konsertlokaler, konferensavdelningar, utställningshallar, stadsbibliotek med mera.

Efter en båttur ut till Storön var det dags för lunch vid Klubbviken. Där fick vi stekt strömming och potatismos – vad kan väl passa bättre ute i Norrbottens skärgård?

Torsdag hemresedag. Vi stannade till i Piteå för ett guidat besök i Acusticum, ännu en fantastisk anläggning som förutom musikhögskola rymmer stora konsertlokaler och där Skandinaviens största orgel nu finns. Den har inte mindre än niotusen pipor och mäter tio meter på längd och bredd – verkligen imponerande – och vi fick ju faktiskt gå inne bland piporna.

Efter en god lunch på Varvsberget i Örnsköldsvik var vi på hemmaplan i kvällningen – nöjda efter en givande studieresa. Tack till Britt Jonasson som planerat resan och bistått oss dessa fyra dagar.

Den 23 juli bjöd vi våra medlemmar – 80 år i år och däröver – på en bussutflykt med mat och dryck. Hackås var vårt första mål där vi drack kaffe med gott hembakat bröd och besökte den gamla fina kyrkan. Färden gick vidare ut till Norderön där vi njöt av en härlig lunchbuffé i mysig miljö nere vid Storsjöns strand. Doris Nilsson, som alltid med dragspelet tillgängligt, förhöjde stämningen med ett knippe kända låtar. Våra 80- och 90-åringar är fantastiska. De verkade tämligen oberörda av sommarvärmen som var runt 30 grader denna dag. Men i bussen där det var svalt och skönt njöt vi av de vackra vyerna och återvände hemåt efter en härlig dag.

Gunnel Vejdeland