Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Körfältet

Intressanta dagar väntade tre damer från PRO Körfältet som tog chansen att följa med på Härjedalingens resa ”Ack Värmeland du sköna”.

Vi som åkte hade under vintern läst en studiecirkel om Selma Lagerlöfs författarskap och liv. Nu väntade bland annat ett besök på Selmas älskade Mårbacka.

Tidigt på morgonen den 30 juli lämnade vi Östersund för att ta oss ned till Värmland och Karlstad. Vi var ett vetgirigt gäng som vår reseledare Ingemar och bussvärdinna Pia skulle tillfredsställa. Redan på eftermiddagen var ett besök på den omtalade konsthallen Sandgrund inbokat. Lars Lerins akvarellmålningar och guidens beskrivning av Lerins sätt att måla gjorde oss ännu mer intresserade. Vi gavs även tid till egen rundvandring och att handla av hans litteratur.

Upp tidigt för nu väntade ett späckat program. Vi började med konsthallen Sliperiet i Borgvik. Gammal bruksmiljö. Ägaren Oskar Magnusson sökte bostad och blev med konsthall. Nu visades otroligt vackra djurfotografier där sorgen syntes i deras ögon över att de kanske var de sista av sin art. På övre våningen fanns litet annorlunda konst, gjord av pinnar från skogen och till varje skapelse fanns en tänkvärd förklaring. Maria ”Vildhjärta” Westerberg är konstskaparen.

Linhantering har Värmland länge varit känt för så ett besök på Klässbols linneväveri var nu på sin plats. Väveriet drivs av fjärde generationen vävare Johansson. De tillverkar otroligt fina linneprodukter och Nobelbankettens bord är dukade med dukar och servetter från Klässbol.

Nu när vi var i Arvikatrakten blev det även ett besök på Rackstadmuseet. Där dök en annan kändis från tidigare studiecirkel upp, Anders Zorn. Han hade varit flitig med att göra etsningar och ta fotografier. Spännande var det att se fotografierna som låg till grund för hans ”kullor”.

Hemresedag men först ett besök vid Nedre Fryken och där kunde vi se var Sveriges första järnväg byggdes. Den byggdes för att frakta gods från Frykensjöarna och ut till Vänern.

På Frykens östra sida i Östra Ämtervik ligger Selma Lagerlöfs hem Mårbacka. Det blev för oss ett kärt besök där vi kände igen mycket från det vi hade studerat och läst om Selma under vintern. Vi förstod att hon hade varit tvungen att lägga ned mycken tid och kraft för att kunna hålla både hus och jordbruk igång. Mårbackas trädgårdsanläggningar skulle vara till fägring och nytta med frukt, blommor och grönsaker. Vi kunde riktigt känna hur fru Lagerlöf gick omkring på sitt Mårbacka.

Under de här dagarna hade vi fått vidga vårt intresse om Selma, Lerin och Zorn som följt oss i studiecirklar under flera år.

Stort tack till vår reseledare Ingmar Lennberg, bussvärdinnan Pia Lennberg som såg till att det fanns både varmt och kallt att dricka och inte minst vår chaufför Peter Jonsson som hade sett till att vi kom fram säkert och tryggt.

Britta Dahlberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel