Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Frösön

Före detta slöjdläraren och historieberättaren Tage Lundqvist, från Edsele i Ångermanland, var inbjuden underhållare till årets julfest.

Med en skramlande koskälla inleddes mötet som blev en resa i tid och rum. Det blev många berättelser från Tages eget liv och anekdoter om olika profiler som levt i trakterna.

Det blev historier om läkegummor med speciella talanger men också en sedelärande historia om en fattig torpare. Han hade bara en ko att ge till kyrkan för att betala sitt tionde. Han gick med kon till prästen som blev glad, och ännu gladare blev han när han dessutom fick koskällan. Han välsignade torparen som var så givmild och placerade kon bland sina egna. Morgonen därpå vaknade prästen till upptäckten att ladugården var tom och att alla kor hade följt skällkon till den listige torparen, som på prästens ilska påminde om bibelns ord att det är saligare att giva än att taga.

Efter paus, med gröt och fika med stut, fortsatte underhållningen med att Tage spelade gamla visor och fäbodlåtar på durspelet. Han berättade också att man förr i världen skulle sätta sin använda tandpetare i en gammal tall som bot mot tandvärk. Tallen blev därefter helig och fick inte fällas. Han visade också olika smidda nycklar som hörde till snillrika trälås som fanns redan på vikingatiden. Det blev många skratt och med en varm applåd tackade vi för underhållningen.

Ordförande Tapani Bergbacka fortsatte med att meddela att Trygg Hansa har sagt upp sin sakförsäkring hos PRO. Förhandlingar pågår om ersättare. Vi skall eventuellt vara rastvakter på Östbergsskolan. Frågan tas upp i styrelsen efter nyår. Ny cirkel om trafiksäkerhet startar fredag den 24 januari. En forskningsstudie om krisberedskap på Mittuniversitetet önskar deltagare från oss. Om intresse finns kontakta Minna Lundgren.

Mötet avslutades med att alla önskades en god jul och ett gott nytt år.

Sylvia Berg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel