Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Föllinge-Laxsjö-Hotagen

Årets bussresa genomförde PRO Föllinge-Laxsjö-Hotagen med en tvådagars tur till Härjedalen med 40 entusiastiska deltagare.

Från Föllinge, med chauffören Stig Holm vid ratten, kom vi först till Åsarna, där reseledaren Anita Granström serverade mackor till var och ens medhavda kaffe. Resan gick vidare med proffsig guidning av Vemdalssonen Göran Mann och hans fru Ulla via Skålan, Börtnan, Storsjö och Ljungdalen till Flatruet – Sveriges högst belägna väg över en kalfjällsplatå på 975 meter över havet. På minnesstenen läste vi att vägen invigdes den 11 juli 1938. Den milsvida utsikten beundrades med det mäktiga fjällmassivet Helags i blickpunkten, där toppen mäter 1797 meter över havet och är högst i Sverige söder om Polcirkeln.

En frisk vind fick dock resenärerna att ta skydd i bussen och chauffören körde via Mittådalen, som ju är sångaren Jon Henrik Fjällgrens hemort och lagom till lunch kom vi till Funäsdalen, som ju är centralorten för de klassiska skidorterna Ramundberget, Bruksvallarna, Tänndalen och Fjällnäs. Funäsdalsberget, som reser sig brant bakom byn, med den nya gondolliften, imponerade liksom hotell, stugor och hus som tycks bli fler och fler. Vi besökte det prisbelönta Fjällmuséet med fina utställningar och såg ett intressant bildspel. Kunnig guidning fick vi av Ola Hanerud om de samer, hantverkare, bönder och gruvarbetare som format bygden.

Från Funäsdalen är det sex mil till staden Röros i Norge, men vi styrde mot Hede och stannade i det vackra vädret och blickade ut mot Sonfjällets Nationalpark – Jämtlands läns enda – från 1909, då området var ett av björnens sista fästen i landet. Numera finns Skandinaviens största björnstam samt järv, varg och lo här. Kaffe och smörgås smakade sedan bra på Hede hembygdsgård i den vackra miljön med 15-20 välbevarade gamla byggnader och solskenet förhöjde upplevelsen.

Vidare gick färden mot Vemdalen där vi tog in på Gästis, en vacker pensionatsbyggnad från 1843. På kvällen var vi inbjudna till ordförande Tage och hans frus fantastiska smultronställe, där vi bjöds på god mat och dryck i den härliga miljön med stugor för olika ändamål. För underhållningen svarade Britt Gruvling Fjellner med sin gitarr och roliga visor med underfundiga texter samt Göran Mann, som naturligtvis sjöng sången om landskapsblomman Mosippan, med text av Görans och Lillians far Otto Mann och tonsatt av Roland Cedermark.

Som uppskattning för Lillians och Tages gästvänlighet fick de av gästerna en inbjudan till supé med underhållning att avnjuta till hösten. Gåvan framfördes i diktform medan paret skrudades i hatt med dekorationer i guld respektive i guldkeps, som de ska bära under festkvällen i oktober. Varma applåder till värdparet avslutade den trivsamma och intressanta dagen och kvällen.

Dag två började med god frukost och en promenad till Vemdalens åttakantiga kyrka från 1763 med en praktfull interiör. En av Sveriges finaste rokokokyrkor. Guiden, Britt Gruling Fjellner hade mycket att berätta. Imponerande och märklig var bland annat predikstolen med intarsia av rönn samt den lökkupolformade klockstapeln.

Därefter gjordes en tur till Vemdalsskalet och vår infödde guide Göran Mann berättade kunnigt om den enorma utvecklingen för bygden med antalet fjällentusiaster som ökat med imponerande siffror. Antalet liftar, backar, skidspår, affärer, restauranger, hotell och stugor blir fler och fler allt eftersom. Ett besök på Vemdalens hembygdsgård med ett 20-tal gamla byggnader hanns också med och då det var hantverksdag kunde både mjuktunnbröd och mese inhandlas. Göran och hans fru Ulla berättade också om livet på fäbodar, både i nutid och längre tillbaka i tiden.

Vårt nästa stopp var i Sveg, där vi njöt av gott fika i solen på uteserveringen på det speciella Café cineast och även såg utställningen När rocken kom till Sveg med Kingen. Den välkände författaren Henning Mankell är ju född och uppvuxen i Sveg och i Medborgarhuset såg vi en utställning om hans livsverk, till exempel böckerna om polisen Kurt Wallander, som många sett på TV. På väg därifrån fick vi äntligen se Härjedalens landskapsdjur, björnen, i jätteformat; 13 meter hög, 5,6 meter bred och 12,6 meter lång, är lika med världens största träbjörn!

Nästa besök gjordes i Älvros gamla kyrka med interiören från 1740-talet och vackert belägen vid Ljusnans strand. Lite senare togs vi emot med kaffe och bröd innan en kunnig guide berättade om en av Europas märkligaste skatter, nämligen Överhogdalsbonaderna, tillverkade under 800-1100-talet. Åk gärna till Överhogdals forngård och ta del av den fantastiska historien om hur den blev funnen.

Vår givande härjedalsresa avrundades med middag på Åsarna skicenter och därifrån gick färden mot hemtrakterna. Väl i Föllinge visade alla stor tacksamhet och glädje över det vi sett och upplevt i trivsam gemenskap.

Anita Granström