Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Brunflo

Torsdagen den 29 augusti startade PRO Brunflo upp höstens aktiviteter med surströmmingsfest. 110 personer hade hörsammat inbjudan och vi välkomnades av dragspelsmusik med Sören Johansson.

Den här dagen fanns det tillfälle att smaka en surströmming från Ulvön. Ruben Madsen hade till alla PRO-föreningar i Jämtland och Västernorrlands län erbjudit en kartong med 18 burkar. En produkt som skapades av Fridolf Nordqwist 1932 och återuppstod efter 30 års vila i augusti 2012. Tänk vad denna fisk med sin speciella lukt, tillsammans med potatis, lök och hembakat tunnbröd, ger oss en njutbar och kulinarisk upplevelse och social samvaro.

Eva Britt Björk informerade om kommande studier, och enligt tradition fanns det tillgång till bokbord, lotterier, aktuell information och musikunderhållning.

Under sommaruppehållet har vi haft möjlighet att följa med på dagsresor i föreningens regi. Första resan gick till Vilhelmina den 1 juni med Inlandsbanan. En värd ombord på tåget, bidrog till en trivsam resa. Han berättade om orter som vi passerade men hade även dryck, bröd och godis till försäljning. Förutom lunch på en 10-årsjubilerande fiskrestaurang i Vilhelmina, fanns det en hel del att roa sig med, som tipspromenad, inköp av olika matvaror, lyssna på sång och musik eller åka med tåget mellan fiskrestaurangen och Vilhelmina samhälle. En trevlig dag med dräglig temperatur och mest sol.

Den 26 juni anordnade föreningen en resa, som hade Huså herrgård som första anhalt och där vi intog tunnbrödsstut med dryck. Efter ett raskt besök i museet på Huså herrgård tog vi bussen till Fröå gruva. Karin Eriksson underhöll på resan dit med fakta om gruvan och som alltid kunde hon med sann berättarglädje ge oss en god bild om tid då gruvan kom till och dåtidens olika människoöden.

Därefter styrde vi kosan mot Hålland för att äta en god lunch på Hållandsgården. Vi besökte även deras stavkyrka. Vår guide berättade om kyrkan och dess tillkomst. Inventarierna var gjorda av återvunnet material och många frivilliga krafter hade samverkat. Som avslutning fick vi lyssna till sång och gitarrspel.

Den 6 juli kunde ett glatt gäng åka till Föllinge och se farsen ”Vattnet har gått”. Fullsatt föreställning där vädrets makter höll oss stången, men efter några spridda regndroppar strax innan föreställningen började, blev det uppehåll. Den som inte får igång skrattmusklerna under denna fars olika vinklingar bör nog gå i terapi. Det ena missförståndet efter det andra avlöste varandra och att vara dräng och piga på den gården var inte lätt. En stor eloge till skådespelarna som förgyllde vår dag.

21 augusti. Som tradition gör vi en Hemlig resa varje sommar. Efter lite förvillade omvägar styrde vi kosan mot härliga Härjedalen, där vår första paus var Hede hembygdsgård. Hembygdsföreningens ordförande välkomnade oss och berättade om gården. Därefter hade vi vår första matrast, med goda smörgåsar som stillade vår hunger.

Trevliga stunder känns ofta korta och nu gick färden vidare mot Tännäs och en guidad tur i myskoxarnas värld. Under resan upp till myskoxarnas hägn fick vi en underhållande information om myskoxarnas tillvaro och sedan möjlighet att på nära håll få se dem. Även under innehållsrika och trevliga dagar gör hungern sig påmind och den här dagen åt vi en god lunch på Hotell Funäsdalen.

Innan hemfärd var det nu dags att åka till Tänndalens bygdegård och möta naturfotografen och fågelskådaren Ingemar Lind. En mycket trevlig stund där han gav oss en presentation av sig själv och sedan visade en film om myskoxarna på fjället.

Sedan var det bara hemresan kvar efter att vi stärkt oss med en kopp kaffe och bulle. Vi åkte över Flatruet, där vi från bussfönstret såg en del renar. Vid hemkomsten till Brunflo kunde vi känna oss nöjda över med väder, trygg färd och upplevelser i glada vänners lag.

Eiwor Nilsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel