Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Brunflo

Annons

Vi hade ett trivsamt möte med PRO Brunflo, där 100 medlemmar hade hörsammat inbjudan den 29 oktober. Vad var det då som lockade så många ut ur stugvärmen? Det var säkert våra gäster Johnny Wiktorsson, Sören Möller, Benny Grahn och Torbjörn Zetterman, som underhöll hos med sång och musik. Härliga sånger på svenska, engelska och jämtska, som fick oss att blicka tillbaka och komma ihåg olika situationer i våra liv. 

Jim Hedlund från Landsarkivet fängslade oss, då han berättade om gamla huskurer. Några kurer är kanske användbara även idag, då det är långa vårdköer och många gånger svårt att komma fram till vården. Här är några som man med viss tvekan kan använda sig av och tro på.

Om man vill locka till sig kvinnor, kan man bära med sig torkade ringblommor i ett stycke violett sidentyg. Så om ni mot förmodan möter en man med detta, vet ni vad det handlar om.

Vid tandvärk skulle man gå runt sin kyrka tre varv en natt vid fullmåne, därefter bita i kyrkkläppen. Tandvärken skulle försvinna nästa morgon när den som först kom till kyrkan och tog i kläppen, då övertogs värken av denna person.

Hade man huvudvärk skulle man sätta en urtagen höna på huvudet som mössa, den ersatte de tabletter som vi idag får ta.

Men i vår verksamhet finns det också möjlighet att ge sig ut på dagsresor. 50 glada pensionärer åkte med Brunflobuss till Alsen, söndagen den 18 november, för att njuta av Wångens goda mat och sedan lockas till skratt vid Alsenrevyns nionde upplaga, efter att revyn återuppstod 2008. Att få ta del av revyns historia var intressant och att se Thord Larsson och Rolf Nyman, fortfarande i full aktion, var glädjande. I ett av numren fick vi åter träffa Blixt-Einar, samma klädsel och snabbhet i rörelser som förut. Vi får heller inte glömma övriga aktörer, som roade oss med underhållande sketcher och skön sång och musik.

Torsdag den 22 november var det åter dags för medlemsmöte i vår förening. Den här gången var det tid att blicka framåt och lägga fram budget och verksamhetsplan för 2019. Snabbt klubbades mötesförhandlingarna igenom och vi fick möjlighet att lyssna till Smokinglirarna. Bakom det namnet döljer sig Kent Nilsson, som har spelat i flera dansband och Per-Åke Enarsson som sjöng i dansorkestern Hans-Erix.

Vi bjöds på en lustfylld musikresa från 1960- och 70-talen, men även kända julsånger, där de bland annat tolkade de gamla smokinglirarna Bing Crosby och Frank Sinatra. Kända svenska julsånger som Rudolf med röda mulen och Mössens julafton. Detta bidrog till att här fanns det någonting för oss alla att njuta av och få nostalgiska upplevelser.

Men vad vore då alla möten om vi inte blev serverade en god smörgås och en kopp kaffe, och ett trevligt samtal med våra bordsgrannar. Och innan det är dags att avsluta mötena, stiger spänningen, då det blir lottdragning på friskvårdskort och de lotter som vi har köpt.

Eiwor Nilsson