Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Åredalen

Den 25 juli steg 26 förväntansfulla pensionärer på bussen i Duved och Åre för att åka på en hemlig resa. Gissningarna var många innan bussen tog av i Östersund och stannade i Stugun framför Paradise Hotel. Där blev vi serverade kaffe och smörgås som vi lät oss väl smaka.

Färden gick sedan vidare till Kälarne Textil och inredning. Där blev en stunds stopp för att vi damer skulle få njuta av alla vackra textilier med mera som fanns där. Sedan blev det herrarnas tur på Kälarne radiomuseum beläget i gamla skolan i Kälarne. Men även vi damer gladdes åt att få återuppliva gamla minnen bland radioapparater, grammofoner, telefoner och dragspel från början av 1900-talet.

Sune Kvist blev tidigt intresserad av radioapparater och har under åren samlat åtskilliga och på museet finns nu 800-900 föremål. Sune och hans fru Karin har under många år åkt runt på auktioner och fyndat. Sune berättade entusiastiskt om sina samlingar och var inte nödbedd att spela på ett av sina dragspel, men bara om vi sjöng med. Efter några melodier tackade vi Sune och Karin för oss och for vidare.

Mat stod på schemat och vi blev rikligen trakterade på Grannäsets gård, sex km från Kälarne, med viltskav, potatisgratäng och pannacotta. Gården är från 1861 och fyra generationer har ägt den, men Theresa Flatmo har brutit kedjan och står nu som ägare. Theresa berättade om gården och hur närproducerade produkter används i matlagningen.

Mätta och belåtna for vi vidare mot Bräcke och E14. Vid Mordviken vek bussen av och vi fick besöka träsnidaren Sten Johansson. I hans snickeri trängdes träfigurer i form av älgjägare, bagerskor, präster med mera, men även hundar och katter. För tillfället var det julfigurer som gällde för julförsäljning. Sten bjöd oss på saft som smakade bra i det varma vädret. Efter att ha betraktat Stens finurliga alster gick färden vidare med stopp i Torsta vid Fröjas café för kaffe med dopp.

Reseledarna Siv och Hans Lundin avtackades för en mycket händelserik och rolig dag av mer än nöjda pensionärer. Vår eminente chaufför Jan Svensson rattade oss lugnt och säkert som vanligt i det mycket varma väder, 29 grader ute men behagliga 20 grader inne i hans buss.

Berit Petterson