Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Ovikenveckan

Ovikenveckan är nu snart tillända. Föreningen Ovikenmusik har även i år genomfört ett digert och varierat program med hög kvalitet. Flera hemvändare dyker upp just under Ovikenveckan. På lördagskvällen den 13 juli arrangerades Båttur i triangel med ångaren Östersund. Start från Hara brygga med strandhugg vid Vattjoms respektive Dillnes båda gamla ångbåtsbryggor. Ett hundratal gäster underhölls hela tiden med musik i olika stilar. På båten spelade Åsgård Band. Vid ankomsten till Vattjoms brygga hälsades man välkomna av Jan-Olof Oscarsson som spelade på bastuba iklädd militär musikeruniform från 1800- talet.

I Vattjom fick man sedan lyssna till Ovikens spelmanslag, för tillfället förstärkt, som spelade medryckande folkmusik. Där fanns möjligheter att fika. Dessutom firades två unga damer som just fyllt 80 år. Tre syskon från Hara firade sin bröllopsdag. Utöver cirka etthundra båtresenärer fylldes bryggan av tillresta lyssnare. En riktig bryggfest med härlig stämning.

Ångaren gick sedan vidare till Dillne brygga. Där gick Åsgård Band i land och underhöll tillsammans med Olle Hemmingsson och bröderna Bengt-Eric och Per-Jonny Norlén. Även här blev stämningen hög, stundom med allsång. Här kunde man köpa goda kolbullar och Sivertssons bjöd på godtemplardricka.

På båten fanns möjligheter att besöka kapten Jank Nordberg och förste styrman Håkan Röstlund på kommandobryggan. Det kändes tryggt att höra att kaptenen hade 55 års erfarenhet av tjänst till sjöss! All verksamhet med fartyget bedrivs ideellt av Föreningen Bevara Ångaren Östersund. Man kunde även gå ner för den branta lejdaren till maskinrummet. Där förde maskinchefen Örjan Bergqvist befälet i ett varmt och trångt utrymme. Eldaren lade då och då in meterlånga grova vedträn i eldstaden. För att få upp trycket i ångpannan måste man elda 5-7 timmar före avgång. Örjan berättade att båten är tillverkad 1874 i Oskarshamn. Ångmaskinen är från 1903 och utvecklar 120 hästkrafter. Örjan är en eldsjäl som har arbetat ideellt med båten sedan 1982 och dessutom med Arvemuséet. Örjan firades av bandet ombord, han fyller 83 år!

Vid återkomsten till Hara brygga vid niotiden var alla uppfyllda av en fin upplevelse. Båtturen gynnades av fint väder.

Bengt Landervik

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel