Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Ovikens konstförening

Söndagen den 10 augusti gjorde ett tjugotal medlemmar ur föreningen en dagsutflykt till Åse kalkmuseum och Glösa hällristningar. Bussen avgick från Myrviken först till Åse kalkmuseum beläget mellan Trångsviken och Ytterån.

Curt Lofterud, före detta ordförande i Alsens hembygdsförening, hälsade oss välkomna. Under en kort vandring fick vi lära oss om universums tillblivelse, från "Big bang" för ungefär 13.7 miljarder år sedan ända till våra dagar, illustrerad med vackra bilder utförda av konstnären Johnny Persson, Nagasjöhöjden.

Sedan följde en informativ och underhållande genomgång i kalkmuseet, med samlingar från 500 miljoner år, bland annat om geologi och kalkbränning. inramat av Johnny Perssons illustrativa målningar. Jämtland är särskilt kalkrikt, troligen det kalkrikaste området i Sverige. Det är därför Storsjöbygden har så artrik flora.

Sverige har för länge sedan legat där Australien nu ligger och långamt förflyttats förbi ekvatorn upp till nuvarande breddgrader. Landet var då täckt av cirka 200 meter djupt vatten!

Kaffe intogs sedan i Jo-gården med anor från senare delen av medeltiden.

Bussresan fortsatte via Vaplan och Nälden till Glösa. Där bytte Curt om till en klädsel som man tror användes för cirka 6000 år sedan. Hosor, stjärtlapp och tunika av älgskinn och en liten midjeväska innehållande en liten kniv. Curt berättade mycket målande om att ismannen "Ötzi" som påträffades i de Italienska Alperna 1991 hade en liknande klädsel. Han hade ju legat infrusen i en glaciär sedan 5300 år. Vår guide berättade sedan mycket initierat om hällristningarna som huvudsakligen föreställer älgar, vissa med hjärta och livmoder. Hällristningarna i Jämtland är gjorda för cirka 6000 år sedan. Inlandsisen hade då dragit sig tillbaka från Västjämtland så att invandring från Väster (Norge) var möjlig. Södra Sverige var då isfritt.

Hällristningarna i södra Sverige har tillkommit cirka 2000-3000 år senare, av en bondekultur under bronsåldern.

Dagen fortsatte med lunch i "Älghuset", en välsmakande soppa på älgskav och trattkantareller. Där berättade Allan Borgsten mycket medryckande om hur livet kan ha gestaltat sig i den här trakten vid tiden för hällristningarnas tillblivelse. Han berättade bland annat att det var särskilt mycket fångstgropar för älg just i Jämtland. Dessa förbjöds för övrigt i lag 1864.

Thomas Anderson framförde föreningens varma tack till de båda kunniga och engagerade guiderna, de gjorde att resan blev över all förväntan.

Bengt Landervik