Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Östersunds Pensionärsuniversitet

Avslutade vårterminen med en bussresa till den norra länsdelen. Ett tjugotal resenärer äntrade bussen vid Rådhuset och vår eminente chaufför styrde kosan i riktning mot Tåsjö. Under resan fick vi information av Harry Byberg om den trakt vi reste igenom. Vårt första resmål var Lapplia Bygdemuseum i Skansnäset där vi först undfägnades med kaffe, något som var efterlängtat efter den långa bussresan.

Lapplia bygdemuseum har cirka 30 000 bruksföremål, sådant som användes på nästan varje gård. Föremålen väckte många minnen och igenkänningsfaktorn var hög.

Efter rundvandring bland de olika utställningslokalerna styrde bussen kosan mot Tåsjöberget, där vi intog en mycket god lunch. Vädret var strålande och utsikten från berget var fantastisk. Tåsjöberget sägs vara Ångermanlands högsta punkt, 635 meter. Efter att vi blivit mättade av mat och utsikt tog oss bussen till Bil Ivars museum i Hoting. Under resan mellan Tåsjö och Hoting berättade Inger Jonasson om finnkolonisationen och vilka spår den satt i bygden. För att verkligen få Ångermanlandskänslan läste hon också några dikter av Nicke Sjödin.

På Bil Ivars museum glänste det av välpolerade bilar och motorcyklar. Vi fick bland annat stifta bekantskap med Mercedes Benz 300, mer känd som Måsvingen, en av de mest eftertraktade samlarbilarna världen över. Vi fick också se Princess Vanden Plaza, en bil som tillhört kung Gustav VI Adolf och drottning Louise.

Eftermiddagskaffet intogs på Hembygdsgården i Strömsund, där vi fick en guidad tur bland byggnaderna. Man hade bland annat byggt upp skidåkaren Lars Teodor Jonssons koja och doktor Wikströms läkarmottagning.

Efter stoppet i Strömsund var det dags för hemfärd. Ordförande tackade Gunnar Hagelin, som planerat resan, och Harry Byberg, som ökat vår kunskap om trakten. Hon tackade också deltagarna och önskade på återseende när höstterminen börjar.

Tidigare under vårterminen har Östersunds Pensionärsuniversitet anordnat välbesökta föreläsningar Om järnåldern vid Storsjön med Curt Lofterud, När den nya tiden kom till Norrlands inland med Peter Frändén samt Handaslöjd med före detta slöjdläraren Tage Lundkvist, som också underhöll med durspel.

Inger Jonasson