Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Myssjö-Ovikens hembygdsförening

Solen strålade från en klar himmel och fågelsång fyllde luften när ett trettiotal personer samlades vid sockenstugan i det vårfagra Oviken för att delta i arkeologisk vandring, anordnad av Myssjö-Ovikens hembygdsförening. Föreningens ordförande Christina Bengtsson hälsade välkommen och presenterade arkeolog Carl-Johan Olofsson från Jamtli, som skulle visa de fornfynd som uppdagats vid fornminnesinventering på Myssjönäset. Inventeringen har ingått i ett landsomfattande projekt och resultatet i Myssjö-Oviksbygden har varit mycket intressant, jämförbart med fynd i Undrom i Rödön och i Brunflo, då det bland annat visat på att det förekommit en omfattande järnframställning runt Myrviken.

Vandringen startade vid Drageide, där Myssjönäset är som smalast. Traditionen säger att man i forna tider dragit båtar över näset där, för att slippa åka runt Matnäsudden. Carl-Johan menade att verkligheten kanske snarare är att man använt leden vintertid i samband med isvägar över Storsjön.

Carl-Johan ledde gruppen först in till ett område med fångstgropar. Han berättade hur älgjakt med fångstgropsystem var så framgångsrik att älgstammen höll på att dö ut. Jaktmetoden förbjöds därför på 1860-talet. Den fångstgrop vi fick se mitt inne i granskogen ingår i en serie om fem och torde vara från järnålderstid och kan ha använts i flera århundraden.

Vandringen fortsatte sedan längre in på näset där tidigare fornminnesinventering visat att det funnits en gammal odling. När Carl-Johan undersökte marken närmare fann han omkring 58 odlingsrösen, stenrösen omkring små fossila åkerlappar, så kallade bassängåkrar, troligen från järnålderstid, 400 – 600 e.Kr. I samma område finns även en grav i en låg stensättning, cirka 2,5 m i fyrkant från samma tid. Intill den närbelägna gården Kullavik finns två gravhögar från den senare vikingatiden. Allt tyder på att i området funnits fast bebyggelse och verksamhet alltsedan järnåldern. Tyvärr saknas medel till arkeologiska utgrävningar inom området.

Efter att matsäck intagits i solskenet invid vikingagravarna avtackades Carl-Johan för sin intressanta guidning med boken Oviks- och Myssjögubbar, ett nytryck av Anders Jämtes bok från 1919. Därefter avslutades vandringen med besök vid en plats där Carl-Johan påvisade slaggbitar i jorden vilket tyder på att där funnits en blästerugn för järnframställning.

Karin Jirdén