Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Moderata Seniorer

Moderata Seniorer i Jämtland-Härjedalen har den 16 november haft sin månadsträff på Moderaternas kansli i Östersund.

Ordförande för Vård- och omsorgsnämnden, Lise Hjemgaard Svensson, berättade om nämndens arbete. Nämnden har en omsättning på 1,6 miljarder med en mycket omfattande och personalkrävande verksamhet för kommunens hälsovård, sjukvård och servicetjänster. Hon berättade bland annat att kommunen har 480 LSS-bostäder och att en betydande del av dessa inte motsvarar dagens krav. Stora åtgärder inklusive nyanskaffning måste därför ske.

En nybyggnad för särskilt boende har uppförts på Bangårdsgatan och driften har upphandlats av privat vårdgivare. För en kommande åttaårsperiod behövs 300 nya åldringsbostäder vilket är en tung investering.

Personalen har under coronakrisen varit mycket hårt pressad och måste ges stor uppskattning för nedlagt arbete. Hittills har 91 personer på äldreboende smittats och 27 har avlidit. Under pandemins inledning rådde stor brist på skyddsutrustning och många olika åtgärder vidtogs. Nu sker lageruppbyggnad, både inom Regionen och kommunerna, i syfte att motverka en liknande situation. För personalen kommer kompetenshöjande utbildning ske i betydande omfattning där staten tar del av kostnaden.

Service och omsorg är ett område som inte enbart innefattar vård. Samarbete sker därför mellan olika kommunala myndigheter och erfarenhetsutbyte sker mellan olika kommuner. Lises information, med tillhörande diskussion, visade tydligt att nämndens verksamhet är en mycket stor del av kommunens ansvar.

Efter mötet framkom att nya generella, kraftiga åtstramningar skall ske på grund coronapandemin. Moderata seniorers decembermöte måste därför tyvärr inställas.

Åke Mörtsell

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel