Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Mag- och tarmföreningen

Annons

Mag- och tarmföreningens medlemmar i Jämtland och andra intresserade har haft ett första öppna möte. Förbundsordförande Birgitta Rehnby hälsade välkommen och mötet började med fika eftersom några kom direkt från arbetet. Under fikat presenterades först ABF:s ordförande Kjell Svantesson som berättade om ABF:s verksamhet. Därefter presenterade sig Tony Olofsson som efter att ha varit engagerad i Hjärtlungs länsförening nu är kontaktperson och förbundets länk för länets medlemmar.

Dietisten Monica Ottosson från primärvården i Åre berättade om IBS-skolan som visar att för IBS verkar finnas en ärftlig faktor och kan utlösas av olika faktorer såsom stress eller speciella upplevelser. Hon berättade om Fodmap som indelas i fyra kategorier: fruktos, laktos, oligosackarider och sockeralkoholer. 13 personer var intresserade att lyssna på Monica. Av dessa anmälde sig fem som nya medlemmar i föreningen.

Inför nästa möte har vi löfte om att någon/några från mag-/tarmmottagningen på Östersunds sjukhus kommer att närvara och berätta om sina verksamheter och erfarenheter. Då hoppas vi även kunna skapa en interimsstyrelse för det är många med mag- och tarmproblem som hoppas på en förening.

Tony Olofsson