Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: LRF Lit

Först är det stenar som gäller och sedan kartan. Budskapet från rågångsexperten Krister Rubensson var klart och tydligt vid den skogliga utbildningen som Lit/Häggenås och Kyrkås LRF-avdelningar har genomfört tillsammans med Vuxenskolan. Begreppet "rågång" är en gräns runt skifteslaget. Under tidsperioden 1827-1921 var avståndet mellan den viktiga punkten Ände, femstenarör med hjärtsten i mitten och Utliggarestenen högst 18 meter bort och sedan var det högst 300 meter till Visarestenen. Från året 1921 blev avståndet 25 meter till Utliggaren och högst 200 meter till Visarestenen.

I Brevåg, Lit, var det 100 meter mellan Visarestenarna som var till stor fördel när rågången skulle göras synlig igen. På skogskartan som studerades intensivt fanns förkortningen HS som står för Hål i Sten. Just begreppet HS medförde ett intensivt letande efter dessa stenar. Alla HS återfanns vilket får tillskrivas skogsmästarna Bengt Magnusson och Paul Martin Jonsson för deras rågångsarbete som var utfört efter mästerlig skogsförmåga för två år sedan. För att leta rätt på stenarna krävs stor erfarenhet och inbyggd kompass för att gå spikrakt. När det begav sig för 187 år ute på myrarna i Jämtland lades först en risbädd och sedan stenen ovanpå. "Då förstår ni att det krävs kunnande utöver det vanliga", sa lantmäteriexperten Rubensson, om stenen ska grävas fram.

Krister Rubensson avslutade dagen med uppmaningen att sköta om de rågångsmarkeringar som görs och som kostar runt 5000 kronor/kilometer plus markeringsfärg och stakkäppar. Tala också med skogsgrannen eftersom rågången ska vara 1,5 meter bred och hälften, 0,75 meter in på grannens skog.

Behovet av rågångsåtgärder är oändligt stort i våra skogar. Här finns det jobb, men det krävs kunskaper som läromästarna visade prov och som alla deltagarna fick ta del av. Stort tack till LRF-avdelningarna och Vuxenskolan som ordnade med denna lärorika och viktiga utbildningsdag i stora skogen.

Sture Björk