Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Ljungens närbibliotek

En ideell förening står för driften av Ljungens närbibliotek och nu har föreningen haft årsmöte. Ett trettiotal personer hade hörsammat kallelsen och kunde snabbt godkänna redogörelsen för det gångna året och två nya styrelseledamöter röstades in.

Förutom att driva själva biblioteket ordnar också föreningen kulturaftnar och olika studiecirklar. Ett gott samarbete har man med gruppen Daglig verksamhet. Det är många aktiviteter på mötesplats Ljungen. Denna kväll hälsades Stefan Lundin, från Hammerdal, välkommen. Han skulle presentera sin bok Je vaks opp på Kvarnbränna.

Föreläsaren började med att läsa dikter, eller betraktelser från sin barndom på ett småbruk tre kilometer från Gåxsjö. Till exempel hur det var att växa upp vid en å och lära sig simma, ”Ler se te söme...de gjeck int, de va fell för grönt, hadd je bodd mae sjön skull je nog kunne sömt”.

Ett annat exempel var när mormor ”feck fare å dasse va ute”. Om jordbruket handlade ”Kreka” och om hur långt det var till stamtjuren och om ”slipsteindrainga” som han gruvade sig för. Dikterna är skrivna på jämtska och många kunde känna igen sig i dem.

Sedan kom Lundin in i nutid. När man bli gammal ska man leva på minnen sägs det. Men om man inte minns? ”Je minntes så väl var allhting je la – de gjär je int ida” eller ”Iblann kom man på...att de man berätte ha man tidigar berätte”. Här instämde nog många. Han menade också i en annan betraktelse att Facebook kan leda till ”man glöm bort te häls på, man glöm bort te prata”.

En trevlig kulturafton med årsmöte avslutades med möjlighet att låna av ett fyrtiotal nyinköpta, plastade reaböcker. Det är bra att ha olästa böcker hemma i dessa Corona-tider!

Eva-Märta Pålsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel