Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Ljungens närbibliotek

Till höstens första kulturkväll kunde Ljungens närbibliotek hälsa Eva Sundin välkommen. Hon har drivit galleri Tängtorpet, varit stadsguide och även gestaltat personer på Jamtli historieland. Men bäst gillar hon att vara på arkivet och släktforska. Där har hon också gjort avskriftsarbeten, det vill säga skrivit av texter på dator för att göra dem mera läsbara. På så vis läste hon och skrev av breven till Linnea Österud i Sikås från Martha Hedman i USA. Och så berättade föreläsaren om Märta Hedman från Östersund som blev så framgångsrik skådespelare i USA.

Märta Hedman föddes 1883 och växte upp på Storgatan 56. När hon var sjutton år fick hon komma till sin morbror i Helsingfors. Där debuterade hon i en roll på Ryska nationalteatern. I Stockholm spelade hon både på Vasateatern och Oscarsteatern. Sundin visade bilder och berättade hur Märta kom till New York och medverkade i ett tjugotal teateruppsättningar på Broadway. En pjäs spelades i tre år.

1927 besökte hon Jämtland med sin make, Henry Arthur House. De första breven till Linnea kom det året. Två år senare avslutade Martha sin skådespelarkarriär men hon skrev om sin tid i Helsingfors i en bok Uncle, Aunt and Jezibel som också sattes upp som pjäs.

Maken ägde en mandelfarm i Chico, Kalifornien och Martha skrev om det. Hon berättade om sina resor och hon beskrev de kläder hon skickade till Sikås. Det måste ha varit roligt när det kom Amerikapaket med fina klänningar. Det sista brevet kom 1967. Då hade Martha varit änka i tjugo år. Hon avled 1974.

Märta, eller Martha, Hedman är en av de kvinnor som finns med i Östersunds kvinnokarta som föreningen Meja givit ut. Huset där hon växte upp är utmärkt på kartan.

Det blev en trevlig kväll. Många av åhörarna hade frågor, men också mycket att berätta. Som vanligt avslutades allt med fika och lottdragning. Den 24 oktober firar Ljungens närbibliotek Bokens dag med bland annat nyutkomna böcker och nästa kulturkväll blir den 24 november. Välkomna!

Eva-Märta Pålsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel