Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Ljungens närbibliotek

Ljungens närbibliotek har gästats av kommundirektör Bengt Marsh. Han skulle bland annat berätta om Östersunds ekonomi och flyktingmottagande.

Kommunens ekonomi är god och budgeten på fyra miljarder gav ett överskott förra året, men kommunens åtaganden växer och befolkningen blir allt äldre. Att 500 miljoner är säkrade till framtida pensioner kändes skönt att höra tyckte nog de flesta av åhörarna.

Skatteintäkterna beror på hur många som arbetar så staden försöker verka för att befolkningen ska öka. Nu är målet 65000 invånare år 2025. Marsh kunde berätta att Östersund placerades på en glädjande 27:e plats av 290 kommuner i en undersökning Bäst att bo i.

Ett steg att öka befolkningen är att öka flyktingmottagningen. Den tredubblades 2013 och 303 personer kom hit från krigsfasor och terror. Det är också en solidaritetshandling, menade Marsh och tyckte att det är förfärligt att vissa kommuner – även rika – vägrar att ta emot de flyktingar som lyckas ta sig till Europa. De allra flesta från det krigshärjade Syrien finns i dess grannländer.

Bengt Marsh avslutade sitt anförande med att berätta om en annan konflikt nära Syrien. Han hade gjort en resa till Israel och Palestina och kunde konstatera att förhållandena tydligt förvärrats för människorna där, sedan han var där för två år sedan. Extrema bosättare inkräktar på palestinskt område, och nu är tre fjärdedelar av palestinskt område ockuperat. Vi fick se bilder från ett flyktingläger. Vi tänkte alla att vi har det bra här i Östersund.

Eva-Märta Pålsson