Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Litsbygdens SPF

Litsbygdens SPF arbetar aktivt med frågor som rör pensionärers hälsa och omsorg. Nu senast kom det 118 intresserade från hela länet till Östersund arena för att lyssna och öka kunskapen om hjärt- och kärlsjukdomar.

Forskaren med. dr. Anton Gisterå från Karolinska institutet betonade vikten av livsstil. En lätt ökning av den dagliga motionen innebär en kraftig riskminskning av hjärt- och kärlsjukdomar. Rökning och höga blodfetter är de två största enskilda riskfaktorerna för kärlkramp och hjärtinfarkt.

Ärftliga faktorer ger vissa höga kolestervärden, men de flesta kan påverka sina värden genom att lägga om sina matvanor. Vi äter för mycket och rör oss för lite. Anton Gisterå talade om alla fantasiska upptäcker som har gjorts genom åren och som i dag räddar många tusen liv. Inom en femårsperiod finns troligen ett vaccin som stoppar upp åderförfettningen i våra kärl.

HjärtLungfondens pengar är av stor betydelse för denna forskning.

Sture Björk