Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Lits och Häggenås idéala klubb

Älgarna i länet väcker känslor en bra bit utöver det normala. Den andra videovisningen från Länsarkivet och Jamtli av totalt elva handlade om älgen med Hammerdalssonen Tage Levin, Östersund som informatör. I Jämtland fälls det årligen cirka 15 000 älgar därav 45 procent kor, 30 procent tjurar och 25 procent kalvar. Tillgången på kalvar är nu för liten. Älgen återfinns i många sammanhang som till exempel. på Överhogdalsbonaden, och Krokoms kommunvapen.

I mitten av 1500-talet var älgarna goda vänner med länsborna och kunde spruta het vattenånga om jägaren kom för nära, allt enligt Olaus Magnus år 1555. Vårt länsvapen har älgen som huvudfigur tillsammans med jämthunden och örnen. Jaktlagen i Länglingen från 1965 och Grenås 1977 uppvisar älgtjurar med stora horn. Sikås västra jaktlag uppvisar en ”älgoxe” från 2010 med 20 taggar. I Revsundslogen finns det ett horn med 414 poäng. Levin visade också foton från 1940-talet på Sikås jaktlag, på Fagerdal/Gisselås och Mo i Hammerdal från 1956. Genomgående för alla foton är hur stolta jägarna är med älghunden och den nedlagda älgen.

En stolt jägare i Lit var Ivan Gustavsson, 93 år, som sköt sin första älg som 17 - åring i rågången mellan Kronan och Wifstavarv i Höberg och Rörvattnet och den sista som 83-åring, totalt en bra bit över hundra älgar på kontot! En höst utan älgjakt är otänkbart. Förr går jorden under, så bärplockarna har nog bara som det heter, att gilla läget.

Förevisningen i Lits gamla kommunhus har vi Marianne Hellström, Lit och Rolf Lindegren, Östersund att tacka för, liksom efterföljande kaffe med dopp av Lena Hallqvist och Olle Paulsson. Nu återstår det nio förevisningar varje torsdag klockan 13-14 fram till och med den 12 december på fjorton platser i länet. Ett mycket bra initiativ av Länsarkivet och Jamtli som ger oss en intressant förevisning av lottarörelsens betydelse speciellt under och efter andra världskriget vid den kommande visningen.

Sture Björk

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel