Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Lits hembygdskör

Annons

Ett musikcafé i maj behöver inte bara innehålla musik och sång i vårens tecken. Rutiga dukar och blommor på borden, dukade med kaffekoppar och hembakt bröd fanns med när Lits hembygdskör med körledaren Martin Shiffer bjöd in till vårcafé i mitten av maj.       Kvällen började med Sångarglädje som ju ger sångglädje och fortsatte med välkända sånger som I denna ljuva sommartid och Här är gudagott att vara och Olle Adolfssons glada Nu kan man äntligen andas ut för nu är äntligen vintern slut...

Kända stycken som Mats Paulssons Visa vid vindens ängar och den mytiska Visa vid midsommartid följde sedan. Mer okänd är kanske Bengt Ahlfors Har du visor min vän och den finstämda och tänkvärda Jag ligger på en äng med musik av Georg Riedel och text av Barbro Lindgren. I Gunnar Perssons fyndiga Eftermiddagslur hade mansstämmorna solopartiet där de tycker sig helst vilja ligga i en vilstol och ta en tupplur!

Sedan blev det operettmusik med Rosor från Tyroln och Änkevalsen där Monica och Lars Eurenius tog sig en spontan valssväng! Ninni Landgren läste en fin dikt som passade för en fin vårkväll som denna.

Vi som var i kyrksalen i Lit fick vara med om ett 60-årsjubileum denna kväll! Så här stod det i ÖP i maj 1954: "Vårkonsert i Lit. Avslutningsvis sjöngs en splitter ny Låt från Lit där även publiken fick deltaga. Texten var av Nils Andersson och musiken av Bertil Sojde."  

Låt från Lit är en gånglåt och inte helt lätt att sjunga, men med kören och Kerstin Landgren som försångare blev det för många en ny och trevlig jubileumssång!

Även fiolmusik och piano fick vi njuta av denna kväll. Sven Björk trakterade fiolen med den äran och Martin Shiffers pianofingrar flöt snabbt över tangenterna i Marsch från Offerdal och Annas visa, Rappvals, Polska frän Mattmar och slutlåten Brödernas polska fick publiken att tjoa och klappa takten! 

Efter pausen intog sångerna en lugnare attityd och satte sin prägel på resten av kvällen: Ewert Taubes Nocturne ...Sov på min arm och Hunden sjunger för månen och kvällens enda engelska sång Goodnight, well it's time to go framfördes, likaså Mikael Wiehes Det finns en värld.

 "Nu vilar vind, nu slumrar mörka vatten. Nu falnar glöd, nu faller dag till ro.

Nu stillnar tid, nu saktar livet stegen, nu stiger dröm nu tystnar äng och skog.

En kort sekund, en tyst minut, en liten stund låter sig livet hejdas. 

Nu sover jord, nu blundar jordens öga. Nu kommer natt, nu faller dag till ro."

Mikael Wiehes vackra Nocturne avslutade kvällen med Lits hembygdskör i kyrksalen i maj 2014. 

Kerstin Landgren