Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Lindqviststiftelsen

Lindqviststiftelsen har avhållit sitt årliga evenemang

Den 8:e stipendiegalan avhölls den 5 oktober med en till brädden fylld Gamla teater-lokal. Den första galan gick av stapeln 2012 i samband med Folke Lindqvists 80-årsfirande. I samband med denna publika tillställning kungjorde Curt Sillström i sin egenskap av idémakare och dragspelsvän, att länets företagare med framlidne Mats O Sundqvist i spetsen, samlat in nära halvmiljonen i svenska pengar för att bilda en fond vars avkastning och kapital årligen skall tillfalla en duktig musikant.

Åren har gått och många glada stipendiater har åtnjutit ära och berömmelse samt erhållit de 30 000 kronorna som stadgarna var utformade. Styrelsen för fonden har varit konstant med undantag för ordförandeposten som skiftade från Britt Bohlin till Per Söderberg år 2015.

Bland de mer kända länsbor som under årens lopp åtnjutit stipendiet är basisten Lars Eriksson, Östersund, samt violinisten Bengt Erik Norlén, från Oviken.

I år utsågs den tredje, fiolspelmannen Peter Roos, från Hackås, känd lärare vid Östersunds kulturskola samt ordinarie medlem i countrygruppen Blue Mountain Boys.

Det blev ytterligare en stipendiat i år, 20-årige dragspelsbegåvningen Beiron Hultman från Lidköping.

I statuterna och stadgarna inom stiftelsen finns angivit att musikanterna skall verka i ”den rätta andan för Lindqvistmusikens bevarande". Med kännedom om stipendiaternas musiksmak och utstrålning kan noteras att stipendienämnden gjort bra val genom åren.

Makarna Gudrun och Folke Lindqvist anlände i god tid till Gamla Teatern och var både på ett strålande festhumör. I baren startade ett antal musikanter upp sina medhavda instrument och de besökare som var tidigt ute fick redan då sitt lystmäte tillgodosett.

Stiftelsens ordförande, tillika programledare Per Söderberg hälsade välkommen på rim och gav instruktioner för bufféköerna. En duktig organisatör och festfixare. Hasse och Olle Lindqvist hade satt ihop ett balanserat och innehållsrikt program, där givetvis Folke var med från början i öppningsmelodin ”Viggen”. Klang och jubel utbröt när ett spanskt inslag formerades från salongen och fram till stora scenen med en hyllning till en 50-åring, numera bosatt i Offerdal.

På estraden underhöll tidigare stipendiaterna Lars Eriksson och Bengt Erik Norlén med kända melodin ”Jämtländsk kärleksvisa”.

Efter utdelningen av årets utmärkelser underhöll både Beiron och Peter med sina medhavda grupper.

Styrelsen fick också sitt tack genom applåder från den 300 personer sittande publiken då de från stora scenen spelade ett par melodier.

Åke Bengtzon

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel