Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Lantmännen Jämtland

Lantmännen Sverige går som tåget och utan förseningar.

– Resultatet för 2019 är det bästa någonsin och det känns så bra på alla vis, sa avgående distriktsordförande Marie-Louise Åhsell, Fåker, till alla som kommit för att få veta hur de tre divisionerna lantbruk, energi och livsmedel samt affärsområdena Swecon och Fastigheter har gått år 2019.

Avkastningen på det egna kapitalet blev 9,1 procent, 1,1 procent över målet.

Klimatmålet på 40 procent år 2020 har ett utfall på 39 procent för 2019. Övergång till förnybar el, energieffektiviseringar och konverteringar till förnybara bränslen minskade klimatutsläppen under 2019.

Medarbetarnas arbetsglädje och ett bra ledarskap har stor betydelse för Lantmännens framgång.

Lantmännen är drivande i utvecklingen mot hållbara livsmedel och bioenergisystem. Lantmännen arbetar i fyra fokusområden där vi hanterar hållbarhetsmöjligheter och utmaningar med mål för vad vi vill uppnå. De fyra områdena är Hållbar odling, Hållbara produkter, Säker och resurseffektiv produktion och Ansvar i leverantörskedjan.

Årsmötet valde som ny distriktsordförande Pär Eriksson, Hallen. Två nya ledamöter valdes, Petra Andersson och Therese Näsman, båda från Hammarstrand. Ledamöterna Gunnar Lögdberg, Krokom och Carl Åke Broström, Brunflo, sitter kvar till 2021. De utmärkta redovisningarna svarade Johan Mattsson koncernstyrelsen, Olov Nyberg Senior adviser och medlemsansvarige Hans Westbom för.

Den avgående ordförande Marie-Louise Åhsell, som började 2004, avtackades med smycket ”Silvergrodden” och vackra blommor av Pär Eriksson, som samtidigt flaggade för medlemsmötet i Lycksele, Hotell Lappland den 13-15 november med temat ”Lönsamhet på ägarnas gårdar.”

Årets stipendiat är inte en utan tre, bröderna Lennart, Bertil och Bengt Karlsson, BölÅsens lantbruk. Det hela började 2009 med 100 kor och som i september 2020 har förökat sig till 400 kor. Brodern Lennart som var med på mötet berättade om resan från 2009 till idag, med dryga 300 ha odlingsmark under plogen och nybyggd ladugård under 2020. Bröderna har olika ansvarsområden, som till exempel fodersystemet som Lennart är specialist på. Alla hoppas nu på invigning och visning till hösten.

Mötesordförande Nils Björid, vice ordförande Erik Nilsson och sekreterare Sven Bäckebjörk avtackades med blommor för ett mycket trevligt möte med skämtsamma inslag. Sammanfattningen stod avgående ordförande Marie Lousie för: ”Att vara medlem i Lantmännen är fantas`tikt”

Sture Björk

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel