Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Länets lantbrukare

Annons

Vilken fältvandring lantbrukskonsulenterna Ninni Nordlund och Agneta Andersson, Östersund, inbjöd till på fäbodvallen i Östvallen, Hede!

Ingegerd och Karl Olov Sundeberg har 16 SKB-kor och 2 SRB på fäbodbete från juni månad till september. Vägen till Östvallen är ingenting för den som inte tål branta backar och kurviga skogsbilvägar. Väl framme efter nio kilometer hörde vi elverket gå, så det finns elström på vallen.

Gården har rörmjölkning och automatisk diskmaskin. Cirka 500 liter mjölk kör Karl Olof i mjölktanken ner till gården i Hede varannan dag klockan 06.45. Arlas tankbil hämtar mellan 7.30 och 8.00. Sedan diskas mjölktanken hemma på gården i Hede. Annars börjar dagen 04.45 sju dagar i veckan.

Det ställs stora krav på renlighet och känsla för kor på ett fäbodbete. Livsmedelsverket har varit på besök i tre dagar för att få information på plats hur vi hanterar mjölken från kon till färdig produkt. Länsveterinären har också varit på besök för några år sedan.

Av resterade mjölk gör Ingegerd messmör och andra läckerheter. År 2011 påbörjades det ett härberge med bäddar och en stuga för sex personer som blev klara 2015.

Det är mycket arbete med stängsling, tillsyn och omvårdnad av kor som går på skogsbete. Det måste finnas minst åtta hektar och djuren ska knytas till fäboden för att man ska få EU-stöd.

Järv och lösa hundar är stora problem som alla fäbodbeten brottas med.

På frågan från oss besökare på vilket sätt fäbodvallen kommer att leva vidare fick vi bra besked. Alla de fyra vuxna barnen har fått lära sig hjälpa till på fäbodvallen.

Ingen levande fäbodvall med mjölkkor överlever utan en handfast kvinna och ryktet spred sig under dagen att den tilltänkta kommer från Storsjö Kapell och vi besökare kunde andas ut. För när vi såg Ingegerds leende och stadiga blick där hon stod på bron till fäbodstugan med separatordelarna på väggen kändes det ända in i hjärteroten. Vilken kvinna!

Sture Björk

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel