Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Kulturföreningen Snilleriket

På uppdrag av Snilleriket genomfördes den 13 juni en storstilad transport av en skvaltkvarn från Billstaån i Hackås till Hovermo Gårdsmuseum. Kvarnägaren, Hackås hembygdsförening, hade av Jämtkraft uppmanats att flytta kvarnhuset och därför funnit det lämpligt att skänka det till kulturföreningen Snilleriket för uppställning på lämplig plats.

En utmärkt plats är vid Persåsbäcken i Persåsen, och Snilleriket kommer därför i sin tur att skänka kvarnen till Persåsens Byalag. Snilleriket och byalaget har längs bäcken en kulturvandring som berättar om butöser, bönder, skogshuggare, jägare och snillen, som genom århundraden följt bäcken på sin färd mellan byn och de högre liggande markerna. Persåsbäcken gav dessutom energi för att driva de fyra skvaltkvarnarna som har funnits där sedan urminnes tider samt även bysågen.

Om traktens skvaltkvarnar berättar Anders Wennström i sockenkrönikan Oviks- och Myssjöbygden 1968.

I väntan på att kvarnens framtida plats vid Persåsbäcken ska ställas i ordning, har den nu fått mellanlanda hos Hovermo Gårdsmuseum. All heder till det omfattande arbetet med att finna lämplig plats för detta kulturminnes framtid och engagera hela kedjan av intressenter - personer, föreningar, sponsorer samt organisera flytten tillkommer Leif Wikner.

Vid styrelsemötet, som följde när kvarnen ställts på sin tillfälliga plats, konstaterades att Coronapandemien påverkar även Snilleriket. Därför har firandet den 31 juli av Snilleriketdagen (Snillerikets nationaldag) till minne av snillet och uppfinnaren John Ericssons födelsedag, ställts in. Styrelsen har tidigare beslutat skjuta upp föreningens årsmöte till 2021.

Snillerikets besöksmål öppnas i begränsad omfattning efter midsommar. Styrelsen fortsätter oförtrutet arbetet med att levandegöra historien i Snilleriket, bland annat genom planering av nyutgåva av boken Snillena i Snilleriket.

Arne Nilsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel