Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Jämtlands läns ILCO-förening

Patientföreningen för tarm-, uro- och stomisjukdomar, Jämtlands läns ILCO-förening, överlämnade i samband med sitt årsmöte en gåva på 50 000 kronor till Jämtlands läns cancer- och omvårdnadsfond. Pengarna är öronmärkta för utbildning av sjuksköterskor inom området endoskopi, stomi och rektoskopi. Överläkare Olle Sjöström som är ledamot i Cancerfonden mottog gåvan med stor tacksamhet.

– Det är fantastiskt mycket pengar som går tillbaka till utbildningar som Region Jämtland/Härjedalen inte erbjuder sina anställda, sade han. Det är inte så vanligt att patientföreningar skänker gåvor till fonden. Nu kommer pengarna tillbaka till patientnyttan.

Olle Sjöström berättade för ett 30-tal åhörare om sin avhandling ”Risk och överlevnad för patienter med kolorektalcancer i norra Sverige”. Avhandlingen visar att människor i norra Sverige drabbas mer sällan än de i södra Sverige av cancer i tjocktarm och ändtarm, en av de dödligaste cancerformerna. Detta trots att norrlänningarna har mer av vissa riskfaktorer, som till exempel långa avstånd, ensamhet och lägre utbildningsnivå. Orsaken kan till viss del bero på annan livsstil. I åldern 80 år och över är risken 20 procent lägre än i södra Sverige.

För de som ändå drabbas skiljer sig däremot inte överlevnaden mellan norr och söder. Kolorektalcancer är den fjärde vanligaste formen av cancer i Sverige och tidig upptäckt är viktig. Risken att få sjukdomen ökar kraftigt med stigande ålder, de flesta patienter är 70-75 år när de får sin diagnos. Ärftliga faktorer beräknas bidra till 5-25 procent av alla fall av kolorektalcancer.

Förebyggande arbete som screening gör att nya cancerfall upptäcks tidigare vilket gör att vården blir enklare och mer kostnadseffektiv både för Regionen och för patienten. Screening planeras att genomföras vid Region Jämtland/Härjedalen inom en snar framtid, och personer i åldern från 60 år kommer att erbjudas undersökningen. Förhoppningen är att så många som möjligt antar erbjudandet.

ILCO-föreningen i Jämtlands län har 92 medlemmar som är stomiopererade på grund av olika tarmsjukdomar. Föreningen arbetar för att förbättra situationen för stomiopererade genom att uppmärksamma samhället på medlemmarnas problem och behov och företräda deras intressen inom samhällets olika områden. Tillsammans kan medlemmarna utbyta idéer och lösningar som gör det lättare att leva med den nya livssituationen. Till ordförande för jämtlandsföreningen valdes Mats Sjödin, Strömsund.

Inger Breil

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel