Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Jämtlands amatörgeologiska sällskap

Lördag den 31 augusti anordnades Geologins dag i Norge. I Trondheim hölls utställningar och aktiviteter på Vitenskapsmuseet.

Tröndelags Amatörgeologiska Forening (TAGF) höll till i källarvåningen under museet och där hade man dukat upp med mineralprover, slipade såväl som oslipade stenar, frågetävling, barnteckningar och fotoutställning.

TAGF hade bjudit in K-G Jirdén, medlem i Jämtlands amatörgeologiska sällskap, för att föreläsa om tvillingmeteoriterna som åstadkom nedslagen i Lockne och Målingen.

K-G inledde med att visa på några viktiga grundfakta, till exempel skillnaden mellan meteorer – som förgasas vid inträdet i atmosfären – och meteoriter – som åstadkommer kratrar om de slår ner på marken. Exempel på de senare är meteoriten som slog ner på Yucatanhalvön, vilket ledde till enorm förödelse och blev dinosauriernas död.

K-G fortsatte med att placera vår jord i universum och beskrev asteroidbältet och hur händelser i asteroidbältet kan förändra miljön på jorden. Som tur är har de flesta asteroider, som skulle kunna åstadkomma skada på jorden, redan kraschat och lämnat vårt solsystem, så risken för stora nedslag har minskat.

Han berättade sedan om hur intresset för Locknekratern kom att leda till att professor Mauritz Lindström började undersöka de märkliga bergarter som fanns kring Locknesjön. Mauritz Lindström upptäckte att det inte rörde sig om en vulkankrater, vilket man trott tidigare, utan om en meteoritkrater. Senare forskning har visat att det till och med handlar om två meteoriter. Det finns nu vetenskapligt belägg för att de slog ner samtidigt på två platser och därmed är Lockne – Målingen det enda område på jorden, där det är bevisat att det är nedslag av så kllade binära- eller tvilling-meteoriter.

K-G avslutade med att bjuda in alla intresserade till Geologins dag på Geo-center den 14 september, eller att besöka museet på andra öppettider. Några av TAGF:s medlemmar har redan besökt Geo-center och beundrat JAGS utställning och muren utanför, men man planerar nu ett nytt besök där ett tiotal medlemmar kommer att delta.

Drygt 25 åhörare hade bänkat sig i vetenskapsmuseets aula och att intresset var stort bland dem visade sig under frågestunden efter föredraget.

K-G avtackades med en skrift som innehåller beskrivning av det geologiskt intressanta Trondheimsområdet och med två exemplar av Thulitt (Sv. Thulit), ett vackert rosa mineral som av många ses som Norges ”nationalsten” som i detta fall hittats i Mjönes vid Åstfjorden i Snillfjord kommun. Skriften och thuliten kommer att placeras i JAGS' lokal på Geo-center.

Karin Jirdén

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel