Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Jämtbälgens dragspelsklubb

Sitt 47:e årsmöte sedan starten 1972 har den anrika föreningen Jämtbälgens dragspelsklubb avhållit. Denna gång på klubblokalen Pumpmakargränd i Lugnvik.

Ett fyrtiotal medlemmar fanns på plats där räkmacka och öl serverades, alltmedan musik från gruppen ”Jämtdrage” samt solospel från enskilda medlemmar förhöjde stämningen. Mellan dragspelslåtarna kåserade Gåxsjöbon Stefan Lundin från sin lyriksamling på det äkta Hammerdalsmålet, till spontana skratt från åhörarna.

Åke Bengtsson klubbade igenom dagordningen och Sven Olof Andersson protokollförde.

Av verksamhetsberättelsen framgår att medlemstalet är konstant från de tidigare åren, cirka 120 och att ekonomin är god.

Klubben har fem spelledare som träffas både veckovis samt var 14:e dag. Den nya spelgruppen består av nybörjare och leds av Gösta Jonsson i Gäle, Fåker. ”Jämtdrage” och durspelsgruppen ”Verknuffaran” leds av Ann Britt Klingberg och Agneta Haugnes. En annan dam, Anita Bergqvist, basar för damgruppen Jämt-Stårsan”. Uno Paletun, en av de verkliga veteranerna, ser till så att tisdagsgruppen träffas varje tisdagskväll i klubblokalen, som nu börjar bli i trångaste laget. Därför har föreningen fått användning av en ny lokal i Torvalla, tack vare ABF-Z:s medverkan.

Det har varit ett händelsrikt år där många evenemang genomförts. Störst av alla var den konsert som anordnades på Gamla Teatern den 24 februari där även en stor ungdomsorkester, ”Älgligan” från Meråker, fanns på scenen. Fina recensioner fick också radarparet Filip Jers, på munspel och gitarristen Emil Ernebro som hade engagerats som konsertens dragplåster.

Vidare har klubben deltagit vid 50-årsfirandet av Sillströms åkeri i Odenskog, där alla fyra grupperna underhöll. Traditionsenligt i Rissna på fettisdagen samt på dragspelsfestivalerna i Hallen, Laxviken och Ramsele. Dessutom, inte att förakta, de något mindre tilldragelserna som äger rum, runt om på länets hembygdsgårdar samt på Svenska kyrkans och äldreomsorgens mötesplatser.

En helt ny företeelse såg dagens ljus den 21 augusti, och som för framtiden lär bli till en årlig tradition. Durspelets dag firades i Östersunds mera centrala delar och som till och med uppmärksammades i svensk tv. En rimlig gissning är att mer än 2000 personer har lyssnat "live" under året i olika sammanhang på klubbens begivenheter.

Styrelsen består nu av: Harriet Svaleryd, Ann Britt Klingberg, Nils Erik Jonsson, Christer Lilliehöök, Sture Blom , Erling Hansson samt Allan Persson. Suppleanter är: Birgitta Borg, Elias Persson och Kerstin Eldeborg. Revisorer: Åke Bengtsson och Kåre Karlsson. Valberedning: Gösta Jonsson och Rolf Göransson. Förberedelserna inför halvsekelfirandet under 2022 finns med inför framtida evenemang.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel