Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Jämt-Brasse

Den 28 april hade Jämt-Brasilianska vänskapsföreningen ett möte i Hornsbergskyrkan med rubriken En kväll för drottning Silvias Abrigo. Föreningens ordförande Margareta Winberg hälsade välkommen och då särskilt till kvällens gäst, den siste sjömansprästen i Rio, Stefan Martinsson.

När sjömanskyrkan i Rio lades ner stannade Stefan kvar. Han startade 1989 ett hem för utstötta, gravida flickor, Abrigo da Rainha Silvia, drottning Silvias skyddshem. Svenska kyrkan står bakom tillkomsten och vår drottning är beskyddarinna för hemmet och har gett det dess namn. Även norska kungshuset stödjer hemmet.

Jämt-Brasilianska föreningen har tidigare haft ett biståndsprojekt i Cumbuco i norra Brasilien. Då problem uppstått att kunna fortsätta där har föreningen beslutat att i stället stödja Abrigo.

Stefan Martinsson har utvecklat Abrigo till ett boende med ledorden självförtroende, självförsörjning och självständighet, för ensamstående kvinnor med barn. På boendet finns plats för 20 kvinnor, förskola för 32 barn, gynklinik, utbildningssalar med mera. Man ordnar utbildning inom olika yrkesområden för kvinnorna, til exempel sjukvårdsbiträden, bagare och svetsare. Kvinnorna lagar också maten på boendet under ledning av en kock.

Under de 25 år som verksamheten har pågått på Abrigo under Stefan Martinssons ledning har cirka 2000 ensamstående kvinnor med barn fått hjälp. Martinsson framhåller att det viktigaste är att ge barnen till dessa utsatta kvinnor en utbildning och en bra start i livet.

Jämt-Brasses ordförande Margareta Winberg tackade kvällens gäst med presenter och mötet avslutades med en kort andakt ledd av Peter Forsberg. Till det efterföljande kaffet sjöng Frösö gospelkör under ledning av Mats Ternvall.

Bertil Jakobsson