Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Jämt-Brasilianska vänskapsföreningen

Jämt-Brasilianska vänskapsföreningen som grundades 2003 har hållit sin årliga höstauktion. På bordet fanns allt från julgran, Chagalmålad scarf, brasiliansk kaka, älgkött, dragkedjeväskor från Copacabana till hembakta kanelbullar. Alla pengar, från de skänkta sakerna, går oavkortat till Abrigo Rainha Silvia, det mödrahem som grundades av den siste sjömansprästen i Rio de Janeiro, Stefan Martinsson, och som nu är härbärge för cirka 50 kvinnor och barn.

Under mötet ringde grundaren Stefan upp och berättade det senaste från mödrahemmet och även från Brasilien. Sovsalarna är nu renoverade och ska strax återinvigas. I hemmets förskola går 40 barn, många från slumområdet utanför mödrahemmet. Förskolan är till för barn till ensamstående föräldrar. De mammor, som bor på hemmet med sina barn utbildar sig och det går bra för dem. De flesta går en administrativ utbildning, men även vårdutbildning är populärt och ger sedan jobb.

Den sjuksköterska som vi delfinansierar gör ett bra jobb och har nu också mottagning för kvinnor och barn utanför hemmet i kommunen Itaborai.

Stefan Martinsson beskrev också den ganska dystra utveckling som landet Brasilien nu genomgår. President Bolsonaro och hans söner har brutit sig ur det parti som förde dem till makten och risken för kaos är stor. Detta späds på av att förre presidenten Lula, som tillsammans med hundratals andra är anklagad för korruption, nu släppts fri från fängelset och manar sitt folk till motstånd.

Under en spirituell Tomas Palmgrens ledning fick föreningen in nästan 3 000 kronor, vilket tillsammans med det ökande medlemsantalet blir ett gott tillskott till kassan och de behövande kvinnorna och barnen på andra sidan Atlanten.

Mötet diskuterade också en möjlig resa till Brasilien under hösten 2020. Det är fyra år sedan sist och det verkar finnas ett intresse att göra en ny tripp till det stora landet. Undertecknad fick i uppdrag att tänka vidare på saken.

Margareta Winberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel