Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Jämt-Brasilianska vänskapsföreningen

Annons

Föreningen hade den 25 november medlemsmöte. Ordförande Margareta Winberg hälsade välkommen och öppnade mötet som inleddes med en parentation över avlidna medlemmar.

Föreningen har under många år arbetat med att stödja ett barn- och mödrahem, Abrigo Rainha Silvia, utanför Rio i Brasilien, där man hjälper utsatta ensamstående kvinnor och barn. Man har förskola för barnen och mödra- och hälsovård för kvinnorna. Verksamheten vid Abrigo har under många år letts av den svenske prästen Stefan Martinsson.

Margareta informerade om det politiska läget i Brasilien och den nyvalde konservative presidenten Jair Bolsonaro. Farhågor finns att den nye presidenten kommer att försämra villkoren för landets mest utsatta grupper. 

Under mötet berättade Stefan Martinsson per telefon från Brasilien att Abrigo fungerar mycket bra och att vårt stöd är mycket värdefullt. Hemmets sjuksköterska är mycket kunnig och har stor erfarenhet av utsatta kvinnors situation. Hon undervisar i hälsovård, näringslära och om hur en lågutbildad kvinna kan ta sig fram i samhället.

Martinsson bekräftade att den nye presidenten redan satt sin prägel på en del politiska områden, bland annat väntas homosexuellas rättigheter bli hårt beskurna, färgades möjlighet att studera på universitet begränsas och inskränkningar i mänskliga rättigheter. Martinsson avslutade med ett tack till alla som på olika sätt bidragit till verksamheten vid Abrigo.

Tiden för vårt treåriga projekt har nu gått ut. Mötet diskuterade fortsättning och det beslutades att fortsätta ytterligare en period om tre år. Mötet diskuterade också hur man ska få in mer pengar till föreningen och Abrigo. Marianne Stålberg berättade om värvning av nya medlemmar och Margareta föreslog som målsättning att varje medlem värvar en ny medlem.

Mötet önskade att Stefan Martinsson regelbundet skriver lite om situationen i Brasilien. Margareta ska framföra detta önskemål.

Mötet avrundades med auktion på skänkta varor, hjortronsylt, tunnbröd, textilier med mera. Beslutades att föreningens årsmöte hålls den 7 april 2019.

Ordförande Margareta Winberg tackade för generösa bidrag och avslutade mötet.

Bertil Jakobsson