Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: IOGT-NTO i Jämtlands län

Risken att skadas av alkohol ökar med åldern och är en stor och snabbt växande hälsoutmaning, skriver världens främsta forskare inom alkohol i IOGT-NTO:s rapport ”Alkohol och äldre”. Äldres alkoholbruk uppmärksammas mindre än yngres. Det är en diskriminering som orsakar sämre hälsa och livskvalitet för de äldre.

Detta framkom när IOGT-NTO i Jämtlands län tillsammans med KSAN;s (kvinnoorganisationernas samarbetsråd för alkohol och narkotikafrågor) kanslichef Leena Haraké genomförde en föreläsning om alkoholens hälsoutmaningar hos den äldre generationen, speciellt kvinnor 55 plus. Det är få kommuner/regioner i landet som har speciella policys eller riktlinjer för hur behandlingen av äldre kvinnors alkoholkonsumtion ska bemötas och behandlas och då blir problemen inte synliggjorda och därmed saknas åtgärder.

För att minska personligt lidande och kostnader för vård och omsorg måste alkoholens skador förebyggas, menade Leena Haraké. Skuld och skam är vanligt bland kvinnorna och barn och barnbarn har svårt att veta hur man ska bemöta hela situationen. Därför är det lätt att det istället tystas ner och hålls inom familjen.

Föreläsningen besöktes av ett 50-tal politiker, tjänstemän och allmänhet. IOGT-NTO vill öka kunskapen om hur äldres alkoholkonsumtion i många fall krockar med läkemedel som är utskriven av vården. Fallolyckor, beroendeproblematik och andra risker följer med alkoholkonsumtion bland kvinnor i den äldre åldersgruppen speciellt i kombination med flera olika läkemedel.

Bland åhörarnas kommentarer fanns ”öppnat ögonen på mig”, ”bra och lärorik föreläsning som jag har användning av i mitt arbete”, ” mycket jag inte kände till”.

Eftersom det oftast även finns barn i närheten till missbruket så skänktes fikapengarna till IOGT-NTO:s Vit jul-aktivitet.

Berit Johansson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel