Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: IF Metalls veteranklubb

De var 28 mer eller mindre morgonpigga medlemmar från IF Metalls veteranklubb i Jämtland-Härjedalen som klev ombord på bussen för en kombinerad buss/båtfärd till Lettlands kulturhuvudstad 2014 – Riga.

Vädret var perfekt och stämningen var förväntansfull och glad. Några relativt nyblivna veteraner träffade gamla arbetskamrater som man inte sett på länge och det hördes en del glada skratt och "kommer du ihåg..."

Efter några kortare bensträckare så anlände vi till Tönnebro där vi åt lunch och sedan gick färden vidare mot Stockholm och frihamnen. Vi gick ombord på en stor, fin färja, Romantika och letade reda på våra hytter.

Många var det som senare samlades på akterdäck för lite förfriskningar i det vackra vädret och för att njuta av den vackra utresan genom Stockholms skärgård. På kvällen hade vi en gemensam måltid, där buffén bjöd på många olika delikatesser. Havet låg spegelblankt och en underbar solnedgång gjorde oss andlösa. Men många av oss lät oss förledas av brasilianska rytmer där fjäderprakten var enorm och en hel del bar hud och ögonfägnad glittrade i mångas ögon. Rytmerna från Karibien var medryckande och vi påmindes om att det blir VM i fotboll i sommar i Brazil.

Efter några timmars sömn, anlände vi till Riga. Färden avslutades på floden kantad av industrier.

En guidad tur med buss och promenad i staden visade oss många fina byggnader och guiden Daiga Anderssone tog oss med på en promenad på dryga timmen.

Eftersom temperaturen låg på plus 30 grader så tog vi det väldigt lugnt. Massor av intressant information fick vi oss till livs och åtminstone jag fick en större förståelse för att folket har haft väldigt snäva ramar under lång tid och under många främmande makter. Numera äger åtminstone bönderna sin egen mark. I Östersund smyckar vi vår stad med Storsjöodjuret och i Riga såg vi färggranna sniglar. Dessa är ett uttryck för att allt går så långsamt i Estland; förändringar tar lång tid och befolkningen vill att det ska gå med lite raskare fart och inte i snigeltakt. Vi fick också en förklaring på varför man gör ett streck ovanför bokstaven i, i stället för en punkt, som vi har. Strecket visar att man säger ett långt i (exempel = Riiiga).

I en av stadens parker finns en bro över den konstgjorda bäcken där mängder av hänglås sitter fast i räcket. Kärlekslåset ska vara ett bevis på evig och beständig kärlek. Låsen har satts dit av turister som ofta låtit gravera namnet på sig själv och sin partner och därefter slängt nyckeln i kanalen.

Efter lite shopping och strövtåg på egen hand för en del, så var det dags att återvända till vår fina båt. Några av oss valde att prova någon av de andra restaurangerna och avnjöt underbara rätter. Det verkade som ett ganska stort sällskap med fotbollsungdomar, var på väg mot Stockholm för överallt stötte man på dessa ystra barn.

När vi anlände vår egen huvudstad, så hade även värmen nått dit. Det var riktigt hett, och resan hemåt rullade på, med matstopp efter vägen. Även Östersund hade rejäl värme att bjuda på och en hel del kramar och tack för den här gången hördes i vimlet när vi skildes åt. Veteranerna i Jämtland/Härjedalen satsar på social samvaro och det är alltid trevligt att göra gemensamma resor.

Ulla Eriksson