Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Humanistiska föreningen i Östersund

Annons

Humanistiska föreningen i Östersund hade den 11 maj sin årliga bussutflykt, som denna gång gick till Gällö/Revsund. Vi började med ett besök i skidtunneln MidSweden 365, där vi efter kaffe och smörgås fick höra om världens längsta skidtunnel, insprängd i berget i Gällö, där det tidigare varit en superhemlig militäranläggning.

Efter information och rundvandring var det dags för den korta turen till Revsunds kyrka, där vi fick njuta av musik, framförd på trumpet, piano och flöjt av Gustav Hylén, som är musiker med ett förflutet i bland annat Hoven Droven.

Gustav visade också en del gamla intressanta föremål i kyrkan, bland annat Revsundslisten, en bonad som är mer än 1200 år gammal, och därmed äldre än Överhogdalstapeten. Originalet förvaras på Jamtli, medan en kopia finns hos Revsunds hembygdsförening. Under besöket i kyrkan hade Gustavs hustru Kerstin tillagat en fantastiskt god lunch på lokala råvaror, som vi avnjöt i den mysiga Revsundslogen.

Som sista programpunkt besökte vi Bakgården i Revsund, där Kerstin och Gustav Hylén byggt upp en verksamhet med bland annat musikstudio och gårdsrestaurang, där de tillverkar surdegsbröd, honung och öl och även bedriver catering och bed&breakfast.

Det är imponerande att se vad driftiga eldsjälar kan åstadkomma i länet.

Humanistiska Föreningen i Östersund, som är öppen för alla som på olika sätt är intresserade av humanistisk bildning, anordnar varje år 7-8 föreläsningsaftnar och minst en utflykt till någon intressant plats i länet. Höstens program börjar redan den 28 augusti med författarbesök av Magnus Västerbro, som tilldelades 2018 års Augustpris i fackboksklassen. Därefter följer ytterligare två föredrag under hösten.

Gunilla Hjelmquist

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel