Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: HRF Östersund

Årets upplaga av hörselveckan hade hörselskadades förening och distrikt samlat alla arrangemang till lördagen den 19 oktober. Dagen var indelad i två delar, en informationsdel samt en föreläsningsdel. Informationsavsnitten rörde HRF:s arbete lokalt och på riksnivå.

Åsa Wallin, verksamhetsutvecklare vid vård- och omsorgsförvaltningen i Östersund informerade om ett spännande och aktuellt projekt, att kommunen skall bli en mer åldersvänlig kommun.

Östersunds kommun har nyligen blivit medlem i WHO:s nätverk ”Age-friendly cities and communities” (AFCC) vars syfte är att stödja städer och orter att bli mer åldersvänliga, för att främja ett aktivt och hälsosamt åldrande. Projektet kommer att omfatta både äldre och personer med funktionsnedsättning. Östersund är den femte staden i Sverige att ansluta sig till detta globala nätverk.

Kommunen har två stora utmaningar som ligger för projektet och det är den demografiska utvecklingen och det exkluderande samhället för människor med särskilda behov.

I de upplagda artiklarna kommer många verksamheter i kommunen att bli del i projektet.

Förberedelser med information och utbildning till nyckelpersonerna i förvaltningarna är på gång. Starten kommer att ske i början av 2020 och skall pågå i tre år och därefter utvärderas.

Zandra Reppe, denna entusiasmerande paraidrottare, berättade målande och levande om sitt liv som funktionshindrad (både cp-skadad och hörselskadad) från barnstadiet till dagens Zandra.

Hon har provat det mesta i idrottsväg och dessutom blivit bra både i lagspelen och de individuella grenarna. På riksgymnasiet för hörselskadade i Örebro fick hon möjlighet att prova och utveckla sig i många olika idrotter.

Zandra har varit i landslagsklass och representerat Sverige i många av de idrotter hon gått in för. Hennes första landslagsuppdrag var 1994 i England, då i rullstolstennis.

Hade egentligen tänkt sig en karriär i rullstolsbasket men det blev bågskytte 2005 och landslaget 2007.

"I den här disciplinen får jag använda min fysiska styrka så det passade mig utmärkt. Trevliga lagkompisar och så får man ha roligt."

"Nu är jag även klar för paralympiska spel i Tokyo och det bli mitt fjärde stora mästerskap."

Med orden "jag längtar", avslutade Zandra!

Ett länge efterfrågat inslag av medlemmar handlar om tinnitus. Och dagen till ära hade föreningen lyckats fånga hörselpedagogen Elizabeth Mikaelsson som föreläsare. Elizabeth har sin arbetsplats på den pedagogiska hörselvården på Östersunds sjukhus.

Elizabeths föreläsning blev en utförlig redogörelse kring tinnitusproblematiken vilket uppskattades av åhörarna.

Tinnitus förekommer hos cirka 15-20 procent av befolkningen i alla åldrar men är vanligast hos medelålders och äldre. Ungefär tre av fyra med tinnitus har samtidigt en hörselnedsättning. Ljudet låter väldigt olika både hos individen och från person till person. Med tiden blir det ofta bättre.

Orsakerna till tinnitus kan vara många, exempelvis buller, ålder, biverkningar av läkemedel, spänningar i nacke och käkar, stress, ärftliga orsaker med mera. Tinnitus är ett symtom inte en sjukdom. Dessa symtom kan ge irritationskänslor, sömnproblem, svårigheter med koncentration, ljudkänslighet, nedstämdhet etcetera.

Elizabeth avslutade med att berätta hur vården eller den pedagogiska hörselvården behandlar tinnitus, till exempel med stödsamtal individuellt eller i grupp, samt hur man själv kan jobba för att lindra besvären.

Lars Fahlgren

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel