Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: HRF Östersund

Ambjörn Sandler hade bjudits in till hörselskadades månadsmöte förra veckan för att berätta om sitt författarskap. Tyvärr hade inte så många uppmärksammat arrangemanget men vi som fanns där fick en utförlig inblick i hur Ambjörn fungerar som skrivare och författare.

Inledningsvis berättade han kort om sin militära bakgrund och den olycka som förändrade hans liv.

Sedan berättade han om hur det kom sig att han började skriva. Det var i samband med sin pensionering från det militära yrkeslivet som några kompisar tyckte, att han som hade gåvan att både kunde tala och skriva borde utveckla dessa goda egenskaper. Frågan var bara vad han skulle skriva om. Starten fick efter moget övervägande bli yrkeslivet och olyckan som han drabbats av och hur den påverkat fortsättningen av hans liv.

Ambjörn kände tydligt att detta med att skriva kunde bli en framgång för ett fortsatt innehållsrikt liv för honom. Efter framgångarna med de första böckerna var frågan om han skulle våga sig på att skriva till exempel något i romanform. Han tog sin an flyktingfrågan utifrån de då aktuella krigen på Balkan. Det blev en samling där Ambjörn även ägnade emigrationen från Sverige utifrån ett jämtländskt perspektiv i slutet av 1800-talet. Det blev en romantrilogi med namnet ”Utmaningen”.

Han bor under halva året i Åkersjön och har sammanställt sina tankar om byns ”förr och nu”, en bok om framtidstankar och med personer som verkat i byn genom tiderna och betytt mycket fram till i dag.

Ambjörn läste slutligen ett par mycket humoristiska och trevliga avsnitt ur sina böcker. Han konstaterade att det till dags dato blivit sju böcker på nästan 1 700 sidor i sitt författarskap.

Vi som var med denna mycket intressanta kväll konstaterade att Ambjörn satsade rätt efter sin pensionering.

Ordförande tackade Ambjörn samt informerade om hörselskadades dag den 19 oktober, då det blir föreläsningar på biblioteket. Det är ett samarrangemang mellan hörselskadades distriktsorganisation och hrf-föreningen i Östersund. Allt är i samarbete med ABF.

Lars Fahlgren

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel