Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: HRF Östersund

Annons

HRF:s våravslutning blev en festlig tillställning med mycket mat i form av olika pajer, föreläsning om Frösön, samt kaffe och sommartårta.

Vår förre ordförande, Karl-Gustav Brygg, berättade om Frösöns historia. Det blev en grundlig genomgång utifrån Curt Lofteruds skrift om Frösön. Inledningsvis berättade K-G att för flera miljoner år sedan låg Frösön och Skandinavien söder om ekvatorn, men vulkaner och ”plattornas” rörelser har sedan rört sig till nuvarande plats.

Istiderna med spår av både mammutar och myskoxar finns här. De första människorna som bosatte sig här var förmodligen fångstmänniskor från Trondheimsområdet. Det finns två säkra stenåldersboplatser framgrävda. ”Firir berghi” blev så småningom ett centrum för Frösön vilket låg vid Mjällebäcken och Frösö strand. Där blev även tingsplats och efter en märklig historia Kungsgård. Frösö kyrka nämnde K-G bara i förbigående då den kräver en egen föreläsning.

Västerhus kapell, som det finns rester och ruiner framgrävda av på nuvarande flygfält, berättade K-G lite om och ruinerna är möjliga att se på plats i dag. Här har man bland annat gjort stora gravfynd med hela 364 skelett. Han avrundade med att nämna lite om trivalskolan och det Zetterströmska biblioteket. Det blev en spännande tidsresa för oss om Frösön.

Ordförande informerade under kaffet slutligen om informationsdriven vi skall göra på Jamtli, nationaldagen, samt planeringen av en tur med Thomée till Verkön även i sommar. Surströmming blir det i slutet av augusti. Detta kommer att annonseras i tidningarna och på vår hemsida.

Skrivtolkarna Gunilla och Rosmarie applåderades och ordförande önskade samtliga en skön sommar med att läsa dikten Njut.

Lars Fahlgren

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons