Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: HjärtLung Östersund

Den 12 juni kunde reseledare Berit Bergander hälsa 50 glada resenärer välkomna till årets endagsresa med Karl-Erik Backeryd som chaufför. Resan utgick från Östersund och första stoppet var i Hovermo för ett besök på gårdsmuseet där Folke Eriksson guidade runt.

Johannes Andersson köpte i slutet av 1800-talet en sliten kvarn i Hovermo. Tillsammans med sin hustru lade han grunden till fem olika byindustrier på gården. Här finns kvarn, smedja, kraftverk, såg och snickeri. Allt kan fortfarande användas och konstruktionerna och anläggningarna har gjort Hovermo känt över hela Sverige. Här kan man förstå att snillen varit verksamma. Bröderna Yngve och Folke Eriksson, som är sonsonsöner till Johannes Andersson, har tilldelats många utmärkelser. Kaffe och smörgås intogs i kaféet som är inrymt i före detta mjölnarbostaden. Här finns den vackra orgeln som byggdes i hemlighet uppe på kvarnkammaren.

Resan fortsatte sedan mot Glen. Ett litet uppehåll gjordes i Arådalen. Intill fjällstationen finns ett fint kapell som byggdes på 1970-talet. Utsikten från kapellet ut mot fjällvärlden var väl värt ett besök. Framme i Glen serverades en god lunch på restaurang Häävi. Den ligger mitt ute i ödemarken och drivs av Elaine och Thomas Johansson. Elaine lagar mat medan Thomas arbetar med renskötsel. Restaurangen är populär och man har tvingats bygga ut för att kunna ta emot alla gäster. All mat lagas från grunden och man använder sig främst av de råvaror man själva har att tillgå som ren, älg, röding, bär, örter och svamp. Elaine berättade en del om Glen. Väg fram till byn och elström fick man först 1960. I Glen bor 14 personer och man livnär sig på renskötsel. Glen tillhör Tossåsens sameby.

Mätta och belåtna var det så dags för återresan mot Östersund. Berit hade ordnat en trevlig musiktävling och en livsmedelsbutik bjöd till allas glädje på frukt.

Margareta Eriksson