Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Hjärtlung J/H

Länsföreningen Jämtland-Härjedalen Hjärtlung inbjöd den 5 maj till Hjärtats dag på OSD i Östersund. Runt 250 stycken kom till det årliga evenemanget. Ordförande Karl-Erik Hermansson presenterade föreningen samt hälsade åhörare, föreläsare och underhållare välkomna.

Anders Ulvenstam, specialistläkare på Östersund sjukhus, föreläste om ballongvidgning (PCI). Det är en behandling man kan få om man har förträngning i hjärtats kranskärl på grund av till exempel hjärtinfarkt eller svår kärlkramp. Vid behandlingen vidgas kärlen så att blodet kan passera utan hinder. I dag får patienterna åka till Umeå men en PCI-etablering är på gång i Östersund. Det är ett stort projekt men planerna är att man ska kunna börja med ballongvidgningarna i februari 2015. Man räknar med att flera ska kunna behandlas, att det ska uppstå färre medicinska komplikationer, att patientkvaliteten kommer att bli bättre, det blir snabbare vårdtider och lägre kostnader för landstinget.

Sjuksköterskorna Annica Breil och Marie Knutsson berättade om den flimmermottagning som finns på sjukhuset sedan 2011. De informerade om hjärtflimmer och om vilka symptom man kan ha. Man tror att 4 procent av befolkningen har flimmer. Det är ungefär 5 000 här i länet. Ett flimmer bör behandlas med proppförebyggande läkemedel. Det vanligaste läkemedlet är Waran. Ett obehandlat flimmer kan i värsta fall leda till hjärtsvikt eller stroke. Föreläsningarna var mycket givande och många i publiken tog tillfället i akt att ställa frågor till föreläsarna.

Innan föreläsningarna började samt under pausen underhöll Lennart Borgebo i foajén. Lennart, som är studieorganisatör i föreningen, är en mycket skicklig gitarrist. Kvällen avslutades med underhållning av Folke, Hasse och Olle Lindqvist. De började med att spela Wiggen och sedan blev det sång, historier och många flera välkända melodier.

Margareta Eriksson